20 octombrie 2021 - 00:31

Salvați doctoranzii USAMV Iași. „O problemă la nivel naţional” bursa de susținere de doar 1.600 lei

Pepiniera de cercetători și doctoranzi ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Iași se subțiază văzând cu ochii ca urmare a lipsei banilor, bursele de susținere fiind mult prea mici.

În pofida investiţiilor în noi tehnologii şi cercetare, potrivit precizărilor lui Denis Ţopa, decanul Facultăţii de agricultură din cadrul USAMV Iaşi, unitate care pregăteşte anual circa 1.500 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din cei aproximativ 4.000 care vin la această universitate, există anumite sincope în învăţământul post-universitar.

Mai exact, conform spuselor lui Țopa în cadrul emisiunii ZF Agropower, tinerii pregătiţi nu pot rămâne fără susţinerea părinţilor sau a mediului privat, deoarece bursele de susţinere sunt mult prea mici.

„Am investit mult în infrastructură, dar este o problemă mare cu personalul. Ne luăm cercetătorii, doctoranzii, din absolvenţii de master. Bursa unui doctorand în primul an de studii e de 1.500-1.600 de lei, foarte puţini bani, şi cu greu reuşim să ne acoperim numărul de doctoranzi şi uneori îi pierdem pe cei mai buni. Este o problemă la nivel naţional şi guvernul ar trebui să se sesizeze în această privinţă”, a menționat Ţopa pentru sursa citată.

Tot el a mai precizat că doctoranzii care rămân în cadrul universităţii să facă cercetare sunt implicaţi de către cadrele didactice în proiecte de cercetare cu mediul privat pentru suplimentarea veniturilor, „altfel nu ar putea să reziste”.

În altă ordine de idei, decanul Facultăţii de agricultură din cadrul USAMV Iaşi este de părere că, în vederea formării unei generaţii de manageri de ferme şi antreprenori care să răspundă la nevoile viitorului, profesorii trebuie să înveţe în permanenţă despre noile tehnici şi tehnologii.

„Vorbim de agricultură inteligentă, lucrurile se întâmplă cu un ritm rapid şi ca să ţinem pasul trebuie să ne punem la punct cu noutăţile. Cadrele didactice trebuie să înveţe în permanenţă despre noile tehnologii. Vorbim despre rate variabile de semănat, despre drone, despre sateliţi, despre GPS, despre agricultură de precizie”, a menționat Denis Ţopa.

El însuși absolvent al Facultății de agricultură din cadrul USAMV Iaşi, în 2004, Țopa este de părere că lucrurile s-au schimbat radical faţă de perioada când el era student. De altfel, USAMV Iași a investit foarte mulţi bani în infratructură, în echipamente, maşini şi utilaje performante, astfel încât să pregătească tinerii studenţi într-un cadru propice.

„Între 2010 şi 2015 s-a derulat un proiect european în valoare de 10 milioane de euro prin care am creat Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, institut în care lucrează cercetători, cadre didactice, dar în punem şi la dispoziţia fermierilor. În plus, studenţii fac practică aici. În permanenţă ne gândim să atragem fonduri europene. Avem propuneri de proiecte depuse şi previziunile sunt bune. Încercăm să retehnologizăm ferma vegetală a universităţii”, a afirmat Denis Ţopa.

USAMV Iași
USAMV Iași

Nu în nultimul rând, el a subliniat că universitatea deţine singurul fitotron din ţară cu 11 camere climatice unde se pot simula condiţii climatice de la Ecuador până la Cerul Polar.

„Avem resurse să investim în continuare în echipamente performante şi studenţii noştri pot beneficia de stadii de practică”, a conchis cadrul didactic.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Țopa a scris un mesaj „dulce-amar” studenților care, din cauza pandemiei, sunt obligați să studieze de acasă: „Iată ce s-a întâmplat, De când voi, studenții, ați plecat!”.

Anual, USAMV din Iaşi are circa 4.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Universitatea a investit peste 10 milioane euro din fonduri europene în cercetare şi dotarea cu echipamente performanțe.