Sălajul este primul pe ţară la creşterea bivolilor

119

bivolSălajul se află din nou pe primul loc din ţară în ceea ce priveşte numărul de bubaline. Până în urmă cu zece ani, judeţul era primul în topul crescătorilor de bivoli, apoi, numărul bivolilor a scăzut, iar acum se observă o uşoară revigorare a acestui sector zootehnic.

Potrivit lui Ioan Cherecheş, din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ), dacă după Revoluţie erau în judeţ 23.000 de bivoliţe matcă, în urmă cu un an numărul lor era de 3.500. Îmbucurător este faptul că la ora actuală avem 3.972 de bivoliţe matcă din cele 6.700 de capete existente în judeţ. “De fapt, numărul bubalinelor a scăzut în România de la 230.000 la mai puţin de 35.000 de exemplare. Asta în timp ce în Italia, de la 30.000 de capete s-a ajuns recent la 300.000 de exemplare. Efectivele acestor animale deosebite au crescut inclusiv în Franţa şi Ungaria”, susţine Ioan Cherecheş, unul dintre specialiştii care studiază această specie.

Potrivit specialistului de la OARZ, cauza care a stat la baza scăderii numărului de bubaline se referă în primul rând la lipsa unor programe pentru stimularea creşterii bivoliţelor, a unor stimulente financiare pentru furnizorii de lapte, dar şi la îmbătrânirea populaţiei din mediul rural. Subvenţia pe cap de animal nu s-a alocat decât din 2013. Gospodarii au schimbat bivoliţele cu vaci, pentru că primeau subvenţii. Apoi, laptele de bivoliţă are grăsime de 8 – 9 la sută, faţă de cel de vacă, cu grăsime 3 – 4 la sută. Cu toate acestea, procesatorii îl achiziţionează la preţul laptelui de vacă. “Din păcate, noi nu ştim să apreciem ceea ce avem mai bun, şi o fac alţii. Mii de bubaline din ţara noastră au ajuns în ferme din Anglia si Italia, iar din laptele lor se obţine celebra mozarella”, a spus Cherecheş. (Integral pe graiulsalajului.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise