Sălaj: Curelarii pe cale de dispariţie

11

cureaDe mai bine de un deceniu în Sălaj nu mai există niciun curelar, deoarece toţi meseriaşii au plecat din judeţ.

Aşa că cine doreşte o curea la comandă, curele pentru doamne şi domnişoare apelează la Curelarul Martin, omul care confecţionează curele de o viaţă. Bărbatul cunoaşte perfect meserie şi spune că totul este realizat manual. Curelele sunt din piele naturală atent prelucrată în atelierul său graţie unor parteneriate pe care le are cu puţinii tăbăcari din Transilvania.

Curelele sunt confecţionate la comandă, totul după măsurători atente. În activitatea sa, Curelarul Martin este sprijinit de bunul său prieten sticlarul, omul care confecţionează în atelierul din spatele casei adevărate opere de artă. Bărbatul participă de peste două decenii la târguri de profil.

„Eu confectionez centuri pâna şi pentru culturiştii care fac performanţă. Cureaua este foarte importantă. Culoarea este la fel de importantă şi trebuie să ţinem cont de ea. Nu mai prea găsesc furnizori de materie primă de calitate. Curelele sunt făcute în ziua de azi din plastic, din nailon. Una din nailon nu va fi niciodată ca una de piele. O curea de piele te poate ţine o viaţă şi poate fi ajustată”, spune Curelarul Martin. (Sursa: radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise