Sacrificarea porcinelor din gospodării se face doar cu acordul medicului veterinar

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a infestării cu parazitul Trichinella spiralis, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că vânzarea porcilor vii, din gospodăriile proprii, este permisă către alte gospodării ale populației sau pentru consumul propriu, către abatoare ce prestează servicii de tăiere, cu respectarea legislației sanitare veterinare privind înregistrarea mișcării animalelor vii.  sacrificarea

Operațiunea se poate realiza numai în zone și localități care nu se află sub restricții sanitare veterinare datorate pestei porcine africane. Mișcarea porcilor vii, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, și de formularul de mișcare, emise de către medicii veterinari ai circumscripției sanitare veterinare locale.

Legislația în vigoare permite cumpărarea de organe și carne proaspătă numai din unități autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde este asigurată și asistența sanitară și veterinară permanentă.

Este total interzisă înstrăinarea cârnii de porc sau produselor provenite de la porcine sacrificate în gospodăriile populației, acestea putând fi destinate doar consumului propriu din propria gospodărie.

Sacrificarea porcinelor din gospodăriile populației trebuie anunțată medicilor veterinari ai circumscripției sanitare veterinare locale, în vederea efectuării examenului trichineloscopic al cărnii. Examinarea trichineloscopică a cărnii de porc în punctele sanitare veterinare din piețe și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare din județ, se efectuează numai pentru persoane fizice.

Tariful pentru examinarea directă pentru consum propriu a unei probe este de aproximativ 23,80 lei, inclusiv TVA. Examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privați), din circumscripțiile sanitare veterinare teritoriale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole