Șacalii au devenit un real pericol pentru locuitorii din sud-estul țării

10

Locuitorii din Giurgiu şi din împrejurimi pot da nas în nas cu şacalul. Un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.
Veniţi dinspre Bulgaria, şacalii sunt un real pericol pentru cei care merg în pădure, pentru că, flămânde şi înfometate, animalele pot ataca în orice moment. Se pare că multe dintre pădurile situate de-a lungul Dunării sunt pline de şacali.
Şacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, şi se pare că le merge foarte bine.

Numărul lor este în creştere în partea de sud-est a ţării. Specialiştii spun că este singura specie de mamifer despre care avem motive să credem că a apărut în fauna noastră ca rezultat direct al încălzirii climei.
Originar din India, a pătruns prin Iran şi Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria şi Albania, apoi în ţara noastră.
Astăzi este numeros în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Cei mai mulţi şacali din România trăiesc, în prezent, în judeţele Tulcea (unde au gonit aproape toate vulpile din Deltă), Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi în împrejurimile Bucureştiului. S-au înmulţit foarte repede, iar acum au devenit pericolul cel mai mare al localnicilor, mai ales al celor care deţin animale, în special oi.

Citește și

Cmentariile sunt închise