17 octombrie 2021 - 09:09

“Să iei subvenție de trei ori cât produci este incredibil”

Laurențiu Baciu, liderul Ligii Agricultorilor și Producătorilor Agricoli din România, s-a arătat revoltat la Romanian Agribusiness Conference.

laurentiubaciu

Faptul că mulți oameni de afaceri s-au apucat de agricultura doar pentru a pune mână pe banii din subvenții îi revoltă pe agricultorii adevărați. Laurențiu Baciu, liderul LAPAR, a fost foarte tranșant tranșant la Romanian Agribusiness Conference.

”Referitor la politicile europene, nu ne-a consultat nimeni despre ceea ce este necesar în industrie. Din contră, ne trezim cu decizii care dau peste cap totul. Referitor la APIA, sper să nu mai dăm banii pe apa sâmbetei. Anul asta s-au dat subvenții care depăsesc de două-trei ori recolta produsă. Ați observat cumva că au crescut suprafețele agricole ale acelor ferme? Nu am probleme cu colegii de breaslă dar să iei subvenție de trei ori cât produci este incredibil. Nici nu mai trebuie să lucreze pămantul pentru a avea bani”, a afirmat Laurențiu Baciu.

Nicușor Șerban, de la Agroserv Măriuța, a simțit nevoia să intervină: ”Scopul a fost pentru comasare, dar rezultatul este decomasare. Cel care ia mai mulţi bani se duce și ia terenul de la alţi proprietari în arendă pentru că el primește mai mulți bani de la APIA și nu pentru că este mai performant. S-a ajuns la distrugerea muncii celor care au încercat să facă agricultură sustenabilă în toți acești ani. Avem probleme cu personalul în sectorul agricol. Este foarte greu să găsim tineri interesați de agricultură, dar mai ales de personal specializat în acest domeniu. Acest lucru ne trage în jos în competiția cu fermerii din alte ţări din Europa pentru că suntem pe aceeași piaţă. În continuare România va vinde la prețuri mici. Este firesc având în vedere că România nu are consumatori interni pentru producția vegetală. Cu excepția sectorului de panificație, nu avem consumatori interni”, a declarat Nicușor Șerban.