Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a transmis la începutul săptămânii un buletin de avertizare prin care atrage atenția că în condițiile climatice din ultimele a fost favorizată apariția și dezvoltarea șoarecilor de câmp (Microtus arvalis), a șoarecilor de pădure (Apodemus sylvaticus) și a șoarecilor de casă (Mus musculus).
Acolo unde deja s-au realizat 4-5 grupe de galerii active pe hectar, specialiștii ANF recomandă efectuarea tratamentului fitosanitar la culturile de cereale, pomi fructiferi, pepiniere pomicole și dendrologice, cu produsul BROMAKOL. Acesta are ca substanță activă bromadiolon și este o momeală gata preparată care se folosește ca atare prin distribuirea a 25-50 de grame de momeală/ galerie activă. Este un raticid anticoagulant care acționează prin inhibarea coagulării sângelui rozătoarelor, având efect prin înghițire și cauzând moartea rozătoarelor prin hemoragie internă, în doar câateva zile, fără a trezi suspiciunea altor dăunători. Odată, înghițită momeala, chiar și în cantitate mica, șoarecii și șobolanii simt o senzație de sufocare și nevoia de a merge să moară într-un loc deschis.
Specialiștii Afgenției Naționale Fitosanitare mai recomandă ca terenurile tratate să fie marcate cu inscripțiile „Teren otrăvit”, „Pășunatul interzis”. De asemenea se recomandă folosirea numai a produselor de protecția plantelor omologate în România și provenite din surse autorizate.
În comunicatul ANF se atrage atenția producătorilor agricoli asupra obligativității respectării prevederilor legale privind manipularea , utilizarea produselor de protecție a plantelor și completarea la zi a Registrului de evidență a tratamentelor cu produse produse de protecție a plantelor. De asemenea este menționată obligația de a se utiliza doar produse omologate ce sunt înregistrate în baza de date PEST EXPERT care poate fi accesată la adresa https://aloe.anfdf.ro/.