S-a terminat cu porumbul? Fermierii nu mai fac față scumpirii îngrășămintelor

Cultivatorii de cereale din Franța se plâng de faptul că prețurile din ce în ce mai mari la îngrășăminte și livrările limitate au majorat extrem de mult costurile de producție, astfel că nu mai rentează să cultive porumb. Aceștia amenință că vor trece spre alte culturi mai puțin dependente de îngrășăminte anul viitor, transmite publicația Reuters, citată de Agerpres.

Una dintre componentele cruciale pentru îngrășămintele pe bază de azot sunt gazele naturale, al căror preț a înregistrat creșteri imense în ultima vreme, pe fondul cererii din ce în ce mai mari după pandemie și a livrărilor reduse din Rusia. Astfel, cei care au de suferit sun fermierii, care se văd nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru a face tratamentele necesare în culturi. Mai mult, aceștia nu știu nici dacă vor avea disponibile pe piață îngrășămintele de care au nevoie.

„Principala îngrijorare este legată de disponibilitate. Avem deja unele probleme de aprovizionare în prezent şi, indiferent de preţ, nu există nicio garanţie că vom avea îngrăşăminte la primăvară”, a declarat fermierul Benoit Pietrement, care este şi preşedintele al organismului public FranceAgriMer

Potrivit fermierului, este posibil ca în anul agricol care urmează, agricultorii francezi să cultive mai puțin porumb și să își îndrepte atenția mai mult spre culturile care au nevoie de mai puțin azot, cum ar fi orzul sau floarea soarelui.

Franţa este cel mai mare cultivator şi exportator de cereale din Uniunea Europeană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole