S-a dat drumul la apa pentru irigații! Ce se întâmplă cu canalul Siret-Bărăgan

Petre Daea, irigații Siret-Bărăgan

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vrancea a pus în funcţiune staţia de pompare SRP 5 de la Haret, dând drumul la apă pe o porţiune de 7,5 kilometri din canalul Siret-Bărăgan. Este pentru prima dată când se dă drumul la apă pe acest tronson, potrivit prefectului judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

Lucrările nu se opresc aici. Autoritățile pregătesc investiții continue și pe alte canale, astfel încât să poată fi irigate alte mii de hectare de teren agricol. Dacă va fi finalizat, Canalul Siret-Bărăgan ar putea deservi 65.000 de hectare de teren la nivelul județului.

Trebuie continuate şi lucrările pe celelalte canale, la Rugineşti, unde ar putea fi irigate circa 2.200 de hectare, Modruzeni – Mărăşeşti circa 1.500 de hectare. Doar cu aceste pompe şi motoare de la SRP 5 Haret am putea iriga circa 5.000 de hectare. Şi, în condiţiile în care canalul Siret – Bărăgan va fi finalizat, am putea ajunge la circa 65.000 de hectare irigate la nivelul judeţului”, a declarat prefectul județului Vrancea.

Potrivit directorului ANIF Vrancea, sub 10% din suprafața agricolă a județului poate fi irigată în acest moment, însă autoritățile speră ca acest lucru să se schimbe în anii următori.

„Avem această amenajare de la Haret unde putem să irigăm până la 1.500 de hectare de teren arabil. Avem amenajarea Putna, de circa 2.200 de hectare ce pot fi irigate. La Măicăneşti, ANIF Brăila irigă 5.000 de hectare, astfel că, la nivelul judeţului sunt irigabile, în acest moment, circa 8.000 de hectare din peste 92.000 de hectare suprafaţă agricolă”, a precizat Eugen Popa, directorul ANIF Vrancea, citat de Agerpres.

De altfel, în privința canalului Siret-Bărăgan, ministrul agriculturii și-a anunțat intențiile încă de anul trecut. Petre Daea spunea atunci că lucrările vor fi finalizate până la kilometrul 23, până în 2027.

”Canalul nu îl putem face decât până la kilometrul 23. Am stabilit să-l facem pe porţiuni, pentru că altfel nu avem cum, iar până în anul 2027 vrem să îl facem până la kilometrul 23. Este o investiţie de anvergură. Acum el este finalizat până la kilometrul 5,2 şi de aici încolo sunt foarte multe lucrări de făcut, cu volume mari de muncă”, spunea Daea, în august 2022.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture