Rusia permite importurile de lactate din Turcia

70

lapteugerRusia a autorizat importurile de lactate de la trei firme din Turcia, a anunţat luni Serviciul de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (VPSS), după ce Moscova a interzis importurile de alimente provenite din Uniunea Europeană şi SUA, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, www.fsvps.ru, Serviciul de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia a informat că a autorizat importurile de produse lactate de la firmele turceşti Pinar Sut, Unilever Sanayi Ve Ticaret Turk Anonim Sirketi (Algida) şi Aynes Gda Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi începând cu data de 22 august.

Imediat după acest anunţ, acţiunile companiei Pinar Sut au crescut cu 7,9%, până la 1,6 lire pe acţiune la bursa de la Istanbul, semn că Turcia începe să beneficieze de pe urma embargoului introdus de Moscova pentru produsele occidentale.

Vineri, acelaşi Serviciu de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (VPSS) a anunţat că a decis să adauge două firme din Serbia pe lista companiilor care sunt autorizate să exporte produse lactate provenite în Rusia. Eliminarea embargoului de către VPSS a venit într-un context în care UE a cerut ţărilor candidate la aderare, printre care se numără şi Serbia, să nu profite de embargoul introdus de Kremlin pentru importurile de produse alimentare occidentale.

Experţii sunt de părere că principalii câştigători de pe urma embargoului rusesc vor fi Turcia şi o serie de ţări din America Latină, precum Brazilia. În prezent, Turcia este al cincilea mare exportator de alimente în Rusia, cu vânzări de 1,68 de miliarde de dolari anul trecut. Comparativ, doar 7,2% din exporturile totale ale Serbiei, aproximativ 65 milioane de dolari, s-au îndreptat anul trecut spre Rusia.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult