Rubarba, leguma care poate aduce un câștig anual de până la 18.000 euro/ha

75

rubarbaCultivarea rubarbei este o tradiție veche în Marea Britanie, dar începe să apară timid și pe meleagurile românești, unde această plantă se cultiva artizanal mai mult în Transilvania. Daniel Șimuleac, din comuna Tălmășeu, județul Bihor, cultivă de doi ani, pe 500 mp, rubarbă și a împărtășit, pentru Agrointeligența, câteva din secretele pe care le deține, pentru a avea o plantație productivă de rubarbă.

Micul fermier spune că, având în vedere producțiile ce se obțin de la această plantă, investiția într-un hectar de reubarbă se recuperează ușor în primul an după plantare, iar venitul anual se poate ridica – la un preț de 3-4 lei/kilogram, la 18.000 de euro.

Poți planta rubarba pe orice sol, dar înainte de înființarea culturii trebuie să aplici gunoi de grajd fermentat de trei ani. “Este recomandat să faci gropile pentru plantare încă din primăvară și să le lași descoperite până la plantare. În acest fel, ultravioletele acționează ca un sterilizator, curățând zona de microorganismele dăunătoare. În toamnă, după ce ai plantat răsadurile, adaugi pământul pe care l-ai scos amestecat cu mraniță”, explică cultivatorul de rubarbă. El subliniază că pentru a permite rădăcinii de rubarbă să se dezvolte, este nevoie de un strat de pământ cât mai afânat. ”Pe solul pe care se înființează cultura nu trebuie să băltească apa pentru că dacă se întâmplă aceast lucru, rădăcina va putrezi. Este bine să pui rubarba pe biloane, pe un sol înclinat, în așa fel încât apa să nu băltească”, ne-a explicat bihoreanul. (Integral pe adevarulfinanciar.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise