Rovana Plumb: În România producţia la hectar a fost redusă cu 50%, în cazul terenurilor fără sisteme de irigaţii

rovanaplumb

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a participat, marţi, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, unde s-a discutat Strategia UE privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

În intervenţia avută, Rovana Plumb a mulţumit Preşedinţiei CE pentru eforturile depuse în atingerea obiectivelor, a salutat acţiunile CE cu privire la adaptarea la schimbările climatice, adăugând că România susţine adoptarea textului Concluziilor Consiliului şi totodată Amendamentele Portugaliei.

Ministrul român al Mediului a insistat asupra importanţei consolidării politicilor comune de prevenire a impactului efectelor schimbărilor climatice, schimbări manifestate intens, în ultimii ani, şi în România, prin fenomene meteorologice extreme, precum inundaţii, secete, furtuni şi incendii de păduri. 

Rovana Plumb a arătat că, la nivelul anului 2010, România se situa între primele 4 ţări europene afectate de inundaţii, cu daune de peste 1,2% din PIB şi că, din cauza secetei din 2012, în România producţia agricolă medie la hectar a fost redusă cu 50%, în cazul terenurilor care nu dispun de sisteme de irigaţii. Ministrul Mediului a atras atenţia asupra pierderilor de vieţi omeneşti cu care s-a confruntat România în ultima săptămână. 

Ministrul român a subliniat că acestea sunt doar câteva exemple care arată necesitatea luării de măsuri urgente şi găsirii de instrumente economico-financiare care să conducă la diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Rovana Plumb a arătat că “pentru România, sunt extrem de importante acţiunile care permit finanţarea măsurilor privind adaptarea, incluse în noua perspectivă financiară 2014-2020, precum şi în Programul LIFE+, pentru că ele vor permite implementarea Strategiei Naţionale privind Schimbările Climatice, în care componenta de adaptare are un rol crucial”. În acest sens, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice are contractat un studiu cu Banca Mondială, care a început în această lună şi care va elabora planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale de Adaptare la efectele schimbărilor climatice.  (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult