28 mai 2022 - 01:48

Bătaie de joc! Roșiile de Izbiceni, vândute la prețuri de nimic chiar și în extrasezon

Deși legumicultorii așteptau prețuri mai bune în această perioadă, având în vedere că ne aflăm în extrasezon, se pare că legumele românești se vând tot la prețuri derizorii. La Izbiceni, unul dintre cele mai cunoscute bazine legumicole din România, roșiile se vând pe prețuri de nimic, de sub un leu pe kilogram. Motivele sunt multiple, de la concurența neloială făcută de marfa provenită din importuri, până la cererea redusă provocată de pandemie și de puterea din ce în ce mai mică de cumpărare a populației.

Chiar dacă Ministerul Agriculturii oferă acel sprijin de 2.210 euro/1.000 mp pentru cultivarea legumelor în spații protejate, acesta nu este suficient pentru a acoperi cheltuielile legumicultorilor. Acum, când a venit vremea să-și valorifice marfa, micii fermieri abia dacă mai culeg roșiile din solarii, pentru că prețurile din piață nu justifică munca, relatează publicația Puterea.ro.

Un legumicultori din Izbiceni spune că deși are în jur de 6 tone de roșii care așteaptă să fie culese din solar, le-a lăsat acolo, pentru că nu vrea să le cumpere nimeni la un preț decent. Astfel, fermierul preferă să mai dea din ele la prieteni sau la mănăstiri, pentru că cei care le comercializează nu vor să le cumpere, preferându-le pe cele din import.

Până la urmă și un leu pe kilogram ar fi bun, recunoaște producătorul, numai să se vândă, dar asta nu se întâmplă. Ar fi un preț care i-ar da măcar impresia că nu le dă de pomană, pentru că în mod normal, pentru a-și acoperi cheltuielile și a-și putea duce afacerea mai departe, prețul pe care ar trebui să-l primească ar trebui să fie de peste 2,5 lei pe kilogram.

Fermierii spun că și pandemia și restricțiile impuse de autorități i-au afectat foarte mult, pentru că cererea s-a diminuat drastic. Anii trecuți pe vremea aceasta, Izbiceniul era plin de comercianți din întreaga țară, care veneau să cumpere legume. Acum, însă, din cauza restricțiilor, totul este aproape pustiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Trebuie ajutati! Faceti un cont de donatii! Noi romanii vom dona ca sa nu ajunga sa le fie distrusa munca! Daca le faceti un cont, poate ii ajutam sa si vanda!!! Inca avem timp sa mai facem suc de rosii din ele!! 🙏

Comments are closed.