28 octombrie 2021 - 08:08

Romsilva: Regulamentul de valorificare a masei lemnoase a fost modificat

padure_defrisariReprezentanții Romsilva, dar și actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizațiilor care au protestat marți în stradă, au participat la elaborarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 924/2015, iar modificările ulterioare apărute după aprobarea în Executiv au făcut ca documentul să fie confuz, interpretabil și greu aplicabil, a precizat, marți, într-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

‘În procesul de elaborare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, reprezentanții Romsilva au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanți ai altor actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizațiilor care astăzi protestează în stradă. După aprobarea Regulamentului de către Guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat și convenit în cadrul grupului de lucru, precum și cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite fac documentul confuz, interpretabil și greu aplicabil’, notează sursa citată.

RNP — Romsilva precizează că, în aceste condiții, conducerea Regiei, prin demersuri scrise, a adus la cunoștința premierului, a președintelui Consiliului Legislativ și a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor această stare de fapt, solicitând lămurirea unora dintre aceste aspecte, inclusiv problema nivelului de piață a masei lemnoase.

‘Același demers s-a făcut și către noua conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, imediat după instalarea acesteia. Întrucât demersurile repetate ale regiei au rămas fără răspuns, în data de 10.12.2015 conducerea Romsilva a formulat plângere prealabilă împotriva H.G.nr.924/2015, în temeiul reglementărilor legale privind contenciosul administrativ. La discuțiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în data de 29.12.2015, s-a concluzionat că pentru deblocarea situației este necesară modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, stabilindu-se și măsuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de îndată măsurile aflate în responsabilitatea sa’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit Regiei, în urma licitațiilor principale și a licitațiilor intermediare, din oferta totală de 4.314.969 metri cubi a Romsilva, până în data de 26 ianuarie 2016 a fost adjudecată masă lemnoasă în volum de 1.376.258 metri cubi, respectiv circa 32%.

‘În acest context nu înțelegem încercarea unora dintre instituțiile statului, a organizațiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pieței lemnului și de punerea în pericol a sectorului industriei lemnului și a mobilei, în condițiile în care, în aplicarea prevederilor H.G.nr.942/2015, Romsilva nu a făcut decât să le respecte cu strictețe. Rămâne totuși o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacție a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive și a Consiliului de Administrație ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preț, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?’, atrage atenția Romsilva.

Punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva vine la câteva ore după ce peste 4.000 de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, timp de cinci ore, în Piața Victoriei.

Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni — Nostra Silva, Asociația Forestieră ‘Bucovina’, Asociația Forestieră ‘Valea Someșului’, Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă ‘Mureșul’ și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului, alături de firmele care activează în domeniu au solicitat autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva. (Integral pe AGERPRES)