Piața lemnului de foc este la pământ din cauza plafonarii prețului și a penuriei care s-a creat. Prețurile lemnului de foc sunt mai mari la vânzare decât cele stabilite prin plafonare.
Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului, subliniază faptul că prețurile lemnului de foc sunt artificial ridicate, chiar de către Romsilva.
„Lemnul pleacă scump de la Romsilva. În cazul în care operatorii economici îl achiziționează, prețurile de pornire la licitație pornesc de la 350 lei-400 lei metru cub. Acest lemn este achiziționat prin licitație, deci acesta este prețul de pornire. Așadar, prețul în piață nu poate să fie ieftin, prețurile sunt artificial ridicate chiar de către Romsilva. Regia Națională a Pădurilor stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de cele de referință”, a declarat Cătălin Tobescu pentru Digi24.
Există blocade care să împiedice rezervele de lemn să intre pe piață. Prețurile sunt mult mai mari decât cele de pe piața europeană
“Măsurile reale sunt cele care ar conduce la un echilibru în piață, între cerere și oferta. Este nevoie de lemn în piață care să balanseze cererea crescută.
Există rezerve de lemn nerecoltat, foarte mari, dar sunt și blocade care să împiedice acest lemn să intre în piață la prețuri corecte. Prețurile de referințe ar trebui stabilite de Romsilva undeva la 160-170 lei pe metru cub. Din păcate Romsilva stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de aceste prețuri de referință. Nu înțelegem de ce Romsilva nu își respectă propriile decizii cu privire la prețurile de referință. Se intră în piață cu lemn foarte scump achiziționat de la Romsilva și atunci, în funcție de exploatare, de transport și de distribuție se ajunge la prețurile ridicate pe care le vedem. Aceste prețuri sunt mult mai mari decât cele de pe piața europeană și ajung să fie greu de suportat din punct de vedere social, de către populație”, a conchis Cătălin Tobescu.