Romsilva investește anual 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate

13

paduremmmRegia Naționala a Pădurilor (RNP) – Romsilva investește anual în jur de 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate aflate în structura sa, însă acești bani pot fi multiplicați prin accesări de fonduri europene, consideră directorul general al RNP, Adam Crăciunescu.

“Noi facem anual cheltuieli de circa 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate, însă acești bani pot fi multiplicați prin proiecte și accesări de fonduri europene. În mai puțin de 10 ani s-au accesat peste 100 de milioane de euro, s-a creat o infrastructură în aceste administrații, dar mai sunt și zone în care nu mai avem păduri ale statului. De exemplu, în parcul din Munții Rodnei toate pădurile de acolo sunt private sau proprietate ale UAT. Mai avem foarte puține hectare cu păduri de stat în unele arii protejate și în aceste condiții nu mai avem interes să investim. Deocamdată așteptăm să vedem cum va ieși în 2014 actul normativ privind ariile protejate”, a subliniat șeful Romsilva.

Romsilva a semnat în 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor și a ariilor protejate și ulterior a preluat 22 din 28, câte există în prezent în România.

În opinia directorului general al Romsilva, aceste centre nu aduc profit pentru că în România nu există, la fel ca în alte țări din Europa, o cultură a finanțării acestora din partea populației sau din partea unor fonduri de mediu.

Romsilva investește anual în jur de 2,5-3 milioane de euro pentru administrarea parcurilor naturale din structura sa, însă necesarul ar fi de circa 5 milioane de euro anual.

Potrivit Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS), ariile protejate din România dețin un potențial turistic incredibil și ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, dacă s-ar introduce o taxă pentru vizitarea acestor zone. Cu toate că sunt foarte puțin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turiști.

România adăpostește în cele 28 de arii protejate (parcuri naționale și naturale) de pe 850.000 de hectare, cele mai valoroase ecosisteme din Europa, 22 din aceste arii fiind în administrarea Romsilva de mai bine de nouă ani. RNP-Romsilva administrează în jur de 50% din fondul forestier național, adică 3,2 milioane hectare, din care 560.000 de hectare se află în ariile protejate, care se suprapun peste fondul forestier.

Potrivit unui raport realizat de Facultatea de Silvicultură Transilvania din Brașov, sistemul de arii protejate generează valori substanțiale pentru economia României, veniturile estimate a se realiza numai din turism și activități recreaționale sau alte utilizări ale terenurilor și resurselor fiind de 68 de milioane de euro. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise