ROMPAN: Evaziunea fiscală s-ar putea reduce de la 67% la 20%, după reducerea TVA la 9% în sector

11

paine30iul

Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente, consideră preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

“Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”, a declarat, marţi, Aurel Popescu.
Şeful Rompan a menţionat că miercuri va avea loc o întâlnire între autorităţi şi industria de morărit şi panificaţie la care vor participa 500 de producători din domeniu şi unde se va încerca încheierea unui parteneriat, astfel încât “să putem realiza un mediu de afaceri sănătos”.Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii.

Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%. Din acest motiv, asociaţia patronală a solicitat reducerea TVA la făină şi pâine la 9% şi menţinerea taxării inverse la cereale, decizie care a intrat deja în vigoare, dar care se va aplica de la 1 septembrie pe TVA de 9%. ( Integral pe AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise