Rompan: Dacă reducerea TVA nu se aplică, va fi vai de cozonacul nostru

17

panificatie

Dacă proiectul-pilot de reducere a TVA nu se va aplica, multe unităţi procesatoare din sectorul morarit-panificatie vor intra în faliment, avertizează Aurel Popescu, liderul liderul Patronatului ROMPAN.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui Patronatului Roman din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, se aşteaptă o scădere a preţului la pâine. Grâul din nouă recoltă este mult mai ieftin, comparativ cu anul trecut, cam la jumătate din preţ, iar mult aşteptată introducere a proiectului-pilot de diminuare a TVA cu 15 procente pe lanţul de fabricaţie a pâinii – de la 25% la 9% – sunt suficiente motive pentru că pâinea noastră cea de toate zilele să se ieftinească.

La această dată, unităţile din reţeaua Patronatului nu au achiziţii mari de grâu din nouă recoltă şi utilizează în procesare stocuri de faină rămase din anul trecut.”În domeniul nostru, al morăritului şi panificaţiei, se aşteaptă reducerea cotei de TVA la 9 % începând cu 1 august şi cred că odată cu ieftinirea materiei prime şi preţul la pâine va fi mai mic decât cel practicat în luna iunie”, susţine liderul ROMPAN.

“Noi lucrăm prost, de fapt din octombrie 2012 lucrăm pe piedere, majoritatea firmelor sunt, potrivit rezultatelor financiare, pe minus. E o situaţie cu totul şi cu totul grea şi aşteptam cu toţii să se implementeze acest proiect – pilot în care pe tot lanţul de producţie al pâinii TVA să fie de 9 %. Dacă nu, va fi vai de cozonacul nostru! Falimentul va bate la uşa cuptorului şi… Dumnezeu cu milă!”, a tras un semnal de alarmă Aurel Popescu.

În opinia ROMPAN, prin reducerea TVA de 9 la sută se va reduce evaziunea fiscală, se va mări baza de impozitare şi, implicit, vor creşte încasările bugetare. (Sursa: agrobroker.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise