Romconserv: Peste jumătate dintre angajați pot fi disponibilizați

38

muraturi_borcanReprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui afirmă că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

“Sectorul de conserve este cel mai năpăstuit. Sunt fabrici de conserve care pun pe piață 600 — 700 tone de sticle pe lună. Înmulțiți cu 2 lei și vedeți dacă rezultatul este echivalentul profitului anual pe care îl poate realiza o fabrică. Noi cumpărăm borcanul cu 0,48 de lei, iar cu plata de 2 lei pe kilogramul de ambalaj ajungem la 1,1 — 1,2 lei borcanul, ceea ce înseamnă peste 60% din structura de cost. Fabricile de conserve din patronatul nostru pun pe piață aproximativ 40.000 de tone de sticlă pe an, echivalent borcanele pe care le furnizăm, la care se adaugă încă aproape 10.000 de tone prin borcanele goale care se vând în supermarketuri, adică aproximativ 50.000 de tone de sticlă”, a explicat președintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase.

Din datele prezentate de producători reiese că ponderea și influența taxei de mediu în prețul final al unor produse ieftine, cum ar fi zacusca și tocana de legume, este de 25%, respectiv 19%, prin aplicarea acestei supra-taxări.

De asemenea, Aurel Tănase a menționat că în industria de conserve din România s-au făcut investiții de circa 150 de milioane de euro, în ultimii ani, pentru echiparea fabricilor cu linii de producție perfomante care să aducă competitivitate produselor românești, însă decizia Ministerului Mediului legată de plata acestei taxe de către producători va aduce falimentul fabricilor mici și mijlocii.

“Ministerul Mediului ne-a indicat să ne organizăm noi pentru strângerea borcanelor pe care le distribuim. În industrie, conservabilitatea produselor se face cu temperatură, prin această sterilizare, respectiv se ridică la 128 de grade temperatura și pe urmă se coboară brusc, ceea ce înseamnă că se produce un șoc. Ori, la a doua folosire, nimeni nu mai garantează că borcanul scapă întreg. Toate aceste decizii ale autorităților atrag o reacție negativă în lanț și cred că dintre cei aproape 4.000 de oameni care lucrează în industrie mai mult de jumătate vor fi disponibilizați. Eu, personal, consider că 80% vor fi disponibilizați pentru că, în condițiile actuale, nimeni nu mai poate să reziste”, a spus șeful Romconserv.

România are o capacitate de 300.000 de tone de materie primă în industria conservelor de legume și fructe, însă, în opinia președintelui Romconserv, nu a fost depășit deocamdată procentajul de prelucrare de 30%.

“Producția de legume este greoaie, presupune mult risc și un cost destul de mare și această presiune între producători și procesatori reprezintă o perturbare enormă cu răsfrângere directă asupra sectorului”, a adăugat Tănase. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise