18 ianuarie 2022 - 00:45

Din păcate, toți românii vor trebui să dea mai mulți bani pe aceste alimente

Mai multe categorii de materii-prime de origine agroalimentară s-au scumpit semnificativ la nivel global în luna mai 2021, motiv pentru care prețurile de achiziție ale produselor derivate s-au majorat și ele, ca urmare, și românii au început să dea mai mulți bani din buzunar pentru aceste alimente.

Practic, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a continuat să crească în luna mai 2021, pentru a XII-a lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2011, a anunţat joi, 3 iunie 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scriu cei de la Reuters.

Majorarea înregistrată în ultima lună a fost stimulată, în primul rând, de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

Totodată, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai 2021, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influenţate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.

Preţurile la zahăr au crescut cu 6,8%, în bună parte pe fondul îngrijorărilor cu privire la producţia scăzută din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, susţine FAO. În paralel, preţurile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie iar preţurile la lactate au înregistrat un avans de 1,8%.

Indicele cărnii a crescut și el cu 2,2% din aprilie, cu cotații pentru toate tipurile de carne susținute de un ritm mai rapid al achizițiilor de importuri din țările din Asia de Est, în principal China.

Prețurile la lactate s-au majorat lunar cu 1,8% și au crescut cu 28% față de un an mai devreme. Creșterea a fost condusă de „cererea solidă de import” pentru laptele praf degresat și integral, în timp ce prețurile untului au scăzut pentru prima dată în aproape un an, din cauza creșterii rezervelor de export din Noua Zeelandă.

Ce se va întâmpla cu producția de cereale în acest an

În aceeași zi, FAO a dat publicităţii şi primele sale estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând o recoltă record de aproape 2,821 miliarde de tone, în creştere cu 1,9% comparativ cu nivelul din 2020.

Conform experților FAO, prognozele organizației referitoare la o producţie record de cereale sunt susţinute de o creştere preconizată de 3,7% a producţiei de porumb, în timp ce producţia de grâu ar urma să înregistreze un avans de 1,4% iar cea de orez un avans de 1%.

Consumul mondial de cereale în 2021/2022 este aşteptat să crească şi el cu 1,7% până la un nou maxim de 2,826 miliarde de tone, cu puţin peste nivelul producţiei.

„Consumul mondial de cereale este preconizat să crească în tandem cu populaţia globului”, menționează specialiștii organizației citate.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).