Românii. Cum să ne construim împreună viitorul.

47

Result Development a organizat in data de 9 mai 2012, în parteneriat cu Clubul Ţăranului Român, workshopul: Românii. Cum să ne construim împreună viitorul.
Evenimentul a vizat prezentarea rezultatelor studiului despre caracteristicile culturale la români, dezbaterea acestora și proiectarea acţiunilor de construcţie a viitorului românesc.
Evenimentul i-a avut ca invitaţi speciali pe Aurora Liiceanu, Vintilă Mihăilescu şi Dorin Bodea, autorul cărţii: Românii, un viitor previzibil?
Ce resurse avem noi românii şi ce ne limitează? Suntem mai inteligenţi decât alte popoare?


La ce aspirăm noi, românii? Cum ne construim împreună viitorul?
Pornind de la rezultatele studiului psihosociologic realizat de Result Development, pe 1132 români, am invitat invitaţii şi participanţi să gândim împreună la principalele direcţii de acţiune în construirea viitorului românesc.
Acestea au fost câteva dintre provocările lansate aseară, 9 mai, la Clubul Ţăranului Român, de către Dorin Bodea, Senior Consultant Result Development şi autorul cărţii “Românii, un viitor previzibil?”.

Vintilă Mihăilescu a punctat trei teme mari: diferenţa dintre cum mă văd pe mine şi cum îi văd pe ceilalţi români, comportamentul civilizat şi spiritul de familie.
Vintilă Mihăilescu a fost surprins de faptul că există o diferenţă mare între cum se vede românul pe el însuşi, cum consideră că este el şi cum îi vede pe ceilalţi români. “Noi suntem cei mai buni şi nimeni nu ne întrece la lauda de sine”, a afirmat Vintilă Mihăilescu.

“Conform studiilor, România este în topul clasamentului la imaginea pozitivă vis-à-vis de Europa, acel Occident care este civilizat. Nu ştim ce înseamnă, dar ne dorim. Occidentul este criteriul nostru pentru “civilizaţie” iar comparaţiile dintre România şi celelalte ţări civilizate au creat un nou complex de inferioritate. Ne dorim să fim civilizaţi, dar nu se poate pentru că ceilalţi români nu sunt. Iar această diferenţă reprezintă formula globală a unei puternice frustrări” susţine Vintilă Mihăilescu.

A treia temă, una sensibilă pentru poporul român, este reflectată de spiritul de familie. Familia pentru români este un spaţiu de securitate, “ne refugiem în familie”. Spiritul de familie vine dintr-o ameninţare din exterior, nu din faptul că iubim familia.
“Familia este valoroasă, dar ne omorâm ca fraţii.”

“De multe ori oamenii se percep într-un mod care nu este reflectat în realitate. Şi ştim că persoanele care se supraevaluează au tendinţe paranoice iar cele care se subevaluează au tendinţe masochiste”, a comletat Aurora Liiceanu.
În opinia dânsei, la noi nu se fac sondaje, studii despre cum suntem noi şi de aceea i se pare normal că ne atribuim numai caracteristici dezirabile. Acest studiu despre caracteristicile culturale la români este un studiu binevenit care deschide drumuri. Aceste studii sunt bune şi pentru companiile străine care intenţionează să investească în România.
Faptul că noi îi vedem pe ceilalţi necivilizaţi, în ceilalţi intrăm şi noi. O cauză este reflectată şi de ideea că “Românii nu sunt dresaţi”, această libertate de care dispunem este atractivă şi pentru străini. “Românul are alergie la reguli şi totul vine de la educaţia din copilărie. Nu pledez pentru frică, ci pentru răspundere. Cea mai mare lipsă a românilor este că nimeni nu răspunde de nimic.” Dorin Bodea a adăugat că şi în urma focus grupurilor realizate pentru acest studiu a reieşit că şefia nu este asociată cu responsabilitatea rezultatului ci doar cu putere, control asupra lucrurilor.
La fel se întâmplă şi interpretarea libertăţii, care nu este asociată cu responsabilitatea ci cu ideea de a nu avea constrângeri, reguli.

Şi cum ne contruim viitorul împreună?
Principala idee de construcţie a invitaţilor sugerează schimbarea individuală.
O altă idee vizează zona socio-politică şi se referă la construirea unei strategii coerente pe următorii 20-50 de ani, care să pună în valoare resursele sociale româneşti.
Totodată am aflat că participanţi la studiu ştiu, poate intuitiv, direcţia. Plecând de la aceste rezultate Dorin Bodea ne propune, 3 direcţii, măsuri de care fiecare dintre noi trebuie să ţină cont:
1. Perfecţionism (lucru bine făcut), care înglobează competenţa şi disciplina
2. Comportament predictabil, care să inspire încredere
3. Centrare pe viitor (orientarea preponderentă în trecut a românilor nu face bine, deoarece zona de construcţie este foarte redusă. Viitorul se contruieşte în sine, nu raportat la trecut. “Avem planuri, dar ne trebuie şi un plan B, C…” afirmă Aurora Liiceanu.

Studiul a fost realizat la nivel naţional de către Result Development şi s-a desfăşurat în perioada
martie-octombrie 2011. La acest studiu au participat 1132 români cu următoarele caracteristici:
vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani
aproximativ 80% cu statut de angajaţi
peste 90% cu studii superioare

Result Development este o companie de consultanţă, training şi cercetare în  management, vânzări şi resurse umane.

www.result.ro/studiu

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult