Romanii buni de munca, britanicii nu prea…

Autoritățile britanice au îndemnat populația să accepte joburile sezoniere în agricultură, pentru că ar reduce șomajul pentru câteva luni și ar diminua nevoia de muncitori români și de alte naționalități. Însă apelul lor a rămas aproape fără răspuns. Rezultatele recentelor campanii de recrutare, relevă apetitul foarte redus al britanicilor pentru acest domeniu.

Printre motivele invocate de britanicii care au refuzat ofertele se numără distanța prea mare de la locuință la ferme și plantații, programul, sezonalitatea și naveta. Unii își doreau o muncă part-time, iar alții voiau sa fie aproape de casă. De asemenea, au existat persoane care au spus ca nu pot sta pe toată perioada contractului, așa că nu are rost să accepte un job pe care nu-l pot duce pâna la capăt.

Interesul extrem de scăzut al britanicilor pentru munca în agricultură i-a îngrijorat pe fermierii din UK, de vreme ce sezonul adunării fructelor și legumelor începe curând.

Muncitorii sezonieri din afara UK sunt deja calificați pentru astfel de joburi, căci majoritatea e compusă din cei care au mai făcut așa ceva și în alți ani. Deci care știu la ce să se aștepte și știu cum să-și facă treaba.

Marea Britanie are nevoie de 90.000 de muncitori sezonieri pentru a culege fructele și legumele, iar unele ferme se bazau anii trecuți în proporție de 90% pe străini, care veneau în special din țările din Europa de Est.

- Publicitate -

Însa cum vremurile s-au schimbat radical din cauza pandemiei, iată că și strategia unor producători britanici s-a schimbat. Unul dintre principalii furnizori de salata verde din UK, a adus români cu experiență cu doua curse aeriene din București, în aprilie, cei mai mulți urmând să îi învețe pe novici ce au de făcut.

Restul muncitorilor de care are nevoie îi recrutează direct din comunitățile locale: pana acum are 500 de angajați sezonieri britanici și speră să ajungă în curând la 2.500.

Reamintim că, pe 16 aprilie, 150 de muncitori români au fost transportați în Marea Britanie, pentru a lucra în agricultură, lucru care a atras atenția presei din țara noastră, a celei internaționale, precum și a ambasadei.

Redactor: Cristina Ciobanu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole