Românii aleg, tot mai mult, pensiuniele ANTREC pentru minivacanţa de Sfântă Mărie Mare

31

cabanassqqPensiunile agroturistice vor fi alegerea majorităţii românilor pentru minivacanţa de Sf. Maria Mare (15-17 august), iar o creştere semnificativă a tendinţelor turiştilor va fi către zonele dunărene, portuare, a declarat pentru Maria Stoian, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). 

,,Profitând de ziua liberă în plus, turiştii români aleg, spre bucuria noastră, pensiunile agroturistice din zone devenite deja tradiţionale turismului rural şi de relaxare. Din declaraţiile proprietarilor de pensiuni, ne bucurăm foarte mult să vedem că turiştii din alţi ani se reîntorc alături de prieteni în această minivacanţă de Sfântă Marie, semn că ospitalitatea pensiunilor ANTREC este foarte apreciată şi că recomandările contează foarte mult şi în ziua de astăzi. În plus, proprietarii pensiunilor vor oferi discounturi sau cadouri promoţionale celor ce-şi vor sărbători ziua de nume. Fie că vom vorbi de reduceri de 10-15%,sau de cadouri tradiţionale precum borcane cu dulceaţă, sticle cu ţuică sau palincă, plăcinte şi cozonaci, obiecte de artizanat, turiştii sărbătoriţi vor aprecia aceste mici surprize pentru ei. În pensiunile cu servicii de SPA şi relaxare sărbătoriţii vor putea beneficia gratis de aceste servicii’, spune Maria Stoian.

Cea mai mare creştere a numărului de turişti va fi în zonele dunărene, unde reprezentanţii ANTREC estimează un grad de ocupare mai accentuatîn cadrul Pensiunilor din Delta Dunării dar şi în Zona Cazanelor Dunării, unde alături de Sfântă Mărie se vor sărbători şi Zilele Marinei, evenimente promovate de pensiunile din zonă, asigurând servicii de transport, transfer, croaziere pe Dunăre. 

,,Turiştii sunt, în continuare fideli zonelor tradiţionale precum Bran-Moieciu-Fundata, Dâmbovicioara, Albac, Arieşeni, Cetea, Neamţ, Poiana Stampei, Ciocăneşti (unde se va desfăşura Festivalul Naţional al Păstrăvului, festival care atrage numeroşi turişti şi din străinătate), Poienile Izei, Botiza, Târgu Jiu. Pensiunile de aici sunt, de asemenea, pregătite, în aceste zone punându-se mai mult accent pe tradiţiile de Sfântă Marie, cu participare la Slujba bisericească,pelerinaje la mănăstiri, petreceri câmpeneşti, festivaluri locale tradiţionale. Proprietarii pensiunilor din zona Deltei Dunării îşi vor îndemna turiştii spre zilele Marinei ce vor fi sărbătorite atât în Tulcea cât şi în Sulina. De asemenea, în zona Clisurii Dunării, proprietarii pensiunilor ANTREC Mehedinţi vor participa alături de turiştii la Sărbătorile dedicate zilei Marinei ce vor avea loc la Orşova’, ne spune Maria Stoian.

În zona Deltei Dunării, tarifele pensiunilor ANTREC Tulcea pornesc de la 120 lei cu mic-dejun inclus, de persoană, pe noapte, ajungând şi până la 300 lei (demipensiune) în funcţie de numărul de margarete şi serviciile dorite. Pentru această perioadă serviciile de agrement tip croazieră pe Dunăre, excursii tematice pe canalele Dunării, birdwatching pornesc de la 15 euro, ajungând la 60 de euro în funcţie de tipul bărcii, perioada croazierei, locurile de vizitat sau alte servicii.

În zona Gorjului, pachetul special de Sfântă Mărie are tariful de 449 lei/persoană, cuprinzând 3 nopţi cazare, demipensiune cu produse tradiţionale din fermă proprie, acces spa şi piscină exterioară, loc special amenajat pentru copii, jocuri de societate, închiriere biciclete.

În zona Buzăului, tariful porneşte de la 285 lei/persoană (2 nopţi cazare cu demipensiune, grătar cu produse locale,
acces la piscină, copiii până în 6 ani gratuit. La acestea, se adaugă posibilitate de pelerinaj la bisericile şi mănăstirile din zonă – Berca, Ciolanu, sau drumeţii la cerere în zona Vulcanilor Noroioşi, Platoul Carstic Meledic, Tabăra de
Sculptură Măgura, Bazinele cu sare din Sărata Monteoru.

,,Sărbătoarea de Sfântă Mărie coincide cu o serie de manifestări tradiţionale marca ANTREC 20 de ani – Sărbătorim Tradiţia, dar şi alte festivaluri locale pe care le promovăm. Vom sărbători, în perioada 14 – 18 august, Festivalul Naţional al Păstrăvului la Ciocăneşti, unde vor avea loc concursuri de pescuit, expoziţii gastronomice, rafting şi plutărit pe Bistriţa Aurie, expoziţii de lăzi de zestre, paradă a portului popular, dar există multe festivaluri în acestă perioadă’, ne spune Maria Stoian.

Turiştii care aleg pensiunile ANTREC din Botiza, Săpânţa, Poienile Izei pot participa la Festivalul Intercultural ‘Drumul lung spre Cimitirul Vesel la Săpânţa’ în perioada 12 – 16 august. 

Proprietarii pensiunilor ANTREC din zone cu tradiţie marinărească vor promova evenimentele tipice, asigurând posibilităţi de deplasare spre Sulina şi Tulcea, în cazul turiştilor cazaţi în Delta Dunării unde vor avea loc manifestări şi defilări tipice Zilei Marinei, zona Eşelniţa, Dubova, Drobeta Turnu-Severin care vor sărbători Zilele Marinei şi Zilele Orşovei la Orşova.

La Cetea, în Alba, în perioada 15 – 17 august vor avea loc ‘Zilele lemnarului’, eveniment tradiţional cu expoziţii ale meşterilor şi parade de port popular.

,,Ne aşteptăm la o creştere certă a turiştilor cazaţi datorită ofertelor variate şi a pachetelor de agrement şi de petrecere a timpului liber pe care pensiunile le oferă. Festivalurile şi manifestările din această perioadă reprezintă o atracţie în plus. Cu precădere pensiunile se adresează turiştilor activi, dornici să regăsească atât ospitalitatea marca
ANTREC dar şi tradiţiile şi frumuseţea cadrului natural din acele locuri sau din împrejurimi.Vremea se anunţă a fi frumoasă iar ziua liberă de vineri este de asemenea un avantaj pentru creşterea numărului de oaspeţi în satele româneşti’, spune Maria Stoian.

Printre evenimentele recomandate de ANTREC, se află şi pelerinajele din zona Neamţului şi a Obcinelor Bucovinei – pelerinaj la Biserica Minor în zona Cacica, ‘La Hram de Sfântă Măria’ – târguri în satele bucovinene, Festivalul folcloric ‘Din Obcini cântec răsună’.  ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise