România va trebui să returneze CE 4,24 milioane de euro, reprezentând o corecție financiară în cadrul PAC

14

banieuropeniRomânia va trebui să returneze Comisiei Europene suma de 4,24 milioane de euro, reprezentând o corecție financiară în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), a anunțat executivul comunitar, care a notificat că are în total de recuperat 315 milioane de euro de la un număr de 11 state membre.

În cazul României, a fost aplicată o corecție financiară de 4,51 milioane de euro pentru nedefinirea anumitor condiții de mediu și agricultură, așa-numitele GAEC, pentru controale efectuate în mod parțial și pentru deficiențe ale sistemului de sancțiuni. Impactul financiar al corecției aplicate în cazul României este de 4,24 milioane de euro, iar diferența se explică prin faptul că o parte din sumă a fost deja recuperată de la România sau a fost deja rambursată de către aceasta.

În total, CE a anunțat corecții nete totale de aproape 318 milioane de euro pentru 11 state, al căror impact financiar este de aproximativ 315 milioane de euro.

Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect, se menționează într-un comunicat al CE.

Cele mai importante corecții au fost aplicate în cazul Franței și Portugaliei. Astfel, Franței i se impută 238,9 milioane de euro (impact financiar de 237,83 milioane de euro) pentru deficiențe privind alocarea de drepturi la plată, dar și alte 10,03 milioane de euro pentru deficiențe în cadrul măsurii privind tinerii fermieri și în controalele împrumuturilor subvenționate. În cazul Portugaliei, CE aplică o corecție financiară de 12,94 milioane de euro, cu un impact financiar de 12,04 milioane de euro, pentru deficiențe privind eco-condiționalitatea.

Pe de altă parte, ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene de Justiție împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Italiei i se va rambursa suma de 2,11 milioane de euro. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise