România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar

porcimmRomânia va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar prin trecerea țării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene.
Acest subiect va fi „tranșat” de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș, care se vor întâlni cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vyentis Andriukaitis.
„Obiectul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Producătorii români sunt nemulțumiți pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci și în țări terțe. Practic, orice restricție ai la nivel european folosește și altora ca să te scoată de pe piață. Ei cumpără, dar la un preț mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut și să-i dăm drumul, pentru că există potențial suficient pentru export”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit acestuia, discuțiile cu comisarul european vor viza și măsurile luate de România în privința unor boli care evoluează în apropiere de granițele țării, respectiv a pestei porcine africane și a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum și despre sistemului de ecarisare.
„Pe de altă parte, avem amenințarea cu pesta porcină africană și vreau să transmit oficialilor europeni măsurile pe care le-am luat pe situația cu Ucraina și cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discuții și pe ecarisare și pe dermatoza nodulară la bovine, unde vreau să solicit sprijin tehnic și unde se poate și financiar”, a precizat ministrul Agriculturii.
În context, președintele ANSVSA, Radu Roatiș, a subliniat că Autoritatea a solicitat săptămâna trecută în Comitetul Veterinar Permanent trecerea României pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca în două luni să putem ieși cu porcii vii la export. (Sursa: AGERPRES)
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole