3 decembrie 2021 - 03:22

România: Un kilogram de fructe obişnuite pentru România, mai scump decât un baril de petrol

cirese_proaspeteScăderea cotaţiilor petrolului şi dispariţia sezonieră a fructelor duc la situaţii neaşteptate: preţul unui kilogram de cireşe a ajuns mai mare decât cel al unui baril de ţiţei.

Astfel, un retailer din România vinde acum cireşe de calitatea I la 129 de lei pe fiecare kilogram. Fotografii cu preţurile circulă pe Facebook, iar utilizatorii reţelei sociale s-au declarat şocaţi. Retailerul în cauză este Mega Image. Cum TVA la alimente este de 9%, rezultă că partea de taxe este de 11,6 lei, astfel că preţul fără TVA este de 117,4 lei pe kilogram.

În schimb, barilul de ţiţei se tranzacţiona recent pe bursele internaţionale la 27 de dolari, ceea ce înseamnă 112 lei la cursul de 4,15 lei pentru un dolar. Recent, însă, preţul ţiţeiului a urcat la 35 de dolari, după gerul care a afectat SUA şi după ce Rusia a anunţat că Arabia Saudită ar dori reducerea producţiei pentru a susţine cotaţiile.

Un baril de petrol are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin circa 19 galoane de benzină, ceea ce înseamnă între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin circa 10 galoane de motorină, ceea ce înseamnă 45 de litri de motorină. În fine, pe lângă acestea mai ies şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi ulei pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.

Nu este prima dată când astfel de situaţii bizare apar. În urmă cu cinci zile, Bloomberg scria că că un somon standard, de 4,5 kilograme, costă acum în Norvegia mai mult decât un baril de ţiţei. D

e asemenea, în urmă cu doi ani, ziarul britanic The Independent remarca faptul că petrolul, pe atunci la 60 de dolari pe baril, era mai ieftin decât un bax cu şase sticle de apă minerală Evian.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declanşat din 2014 un „război al preţurilor“ împotriva producătorilor neconvenţionali în tentativa de a-şi apăra cota de piaţă. Erau vizaţi, în special, producătorii de petrol de şist din SUA şi cei care extrag ţiţei din nisipuri bituminoase din Canada, dar nu numai aceştia şi-au crescut producţia în ultimii ani, ci şi Brazilia – care extrage din perimetre marine de mare adâncime şi Rusia – care se află la maximul de producţie de la căderea URSS.

 

Rusia este puternic afectată de scăderea preţului petrolului. Cotaţiile internaţionale au scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 până la 35 de dolari. Jumătate din bugetul Rusiei şi trei sferturi dintre exporturi sunt bazate pe veniturile generate de sectorul de petrol şi gaze. (Integral pe adevarulfinanciar.ro)