În ultima noapte din octombrie, sâmbătă 30 spre duminică 31, România trece la ora de iarnă, iar ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.
Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face ca în fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie. Motivul pentru care se recurge la această trecere este beneficiul adus de lumina naturală a zilei pe o durată cât mai lungă de timp. Astfel, odată cu echinocțiul de toamnă, pe 22 septembrie, când ziua este egală cu noaptea, este marcat în mod oficial sfârșitul verii. Ora standard este însă cea de iarnă.
Ora de vară este o idee formulată de Benjamin Franklin, scriitor şi om politic american, care, în urma unor calcule precise, a scris în 1784 într-un articol publicat în Journal de Paris că ritmul de viaţă al parizienilor nu este adaptat pentru exploatarea la maxim a luminii naturale. Ora de vară fost adoptată pentru prima oară de Germania (30 aprilie 1916), și Marea Britanie (21 mai 1916), apoi de Franța (19 martie 1917), care au introdus în premieră schimbarea orei ca necesitate de război, în timpul primei conflagraţii mondiale.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Apoi, în 1943, a fost suspendată, fiind reintrodusă din 1979, pentru a economisi energie după criza petrolului apărută în anii ’70.
Este ultima schimbare a orei
Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene, iar măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021, iar țările care vor să rămână la ora de iarnă, printre care și România, vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021.