România şi-a îndeplinit obligaţiile pentru a putea relua exporturile de ovine în Turcia

17


oihhhAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA ) a anunţat printr-un comunicat de presă, că România şi-a îndeplinit obligaţiile pentru a putea relua exporturile de ovine în Turcia, după ce în   anul 2002, serviciile veterinare din această ţară au interzis importul din România de ovine şi produse de la acestea.

Condiţia solicitată de către partea turcă a fost aceea ca ţara noastră să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite zone (judeţe) ale României.

Potrivit buletinului OIE nr.3/2013, publicat în 16 octombrie, România are declarate zone libere de scrapie pentru următoarele 19 judeţe: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Evaluarea OIE a demonstrat că măsurile de gestionare a riscurilor sunt aplicate în mod corespunzător de către ANSVSA, iar reglementările naţionale ale României sunt în deplină conformitate cu standardele internaţionale OIE.

ANSVSA a început demersurile oficiale către Ambasada Republicii Turcia în România, Ambasada României în Republica Turcă şi serviciile veterinare din Turcia, prin care informează despre noul statut al României, confirmat de către OIE şi solicită începerea procedurilor pentru demararea exporturilor de ovine şi produse de la acestea, începând cu data de 15 noiembrie 2013.

Citește și

Cmentariile sunt închise