România se afla pe ultimele locuri în Europa privind implicarea tinerilor în agricultură

8

tractorom

România se înscrie în plutonul codaşelor din Europa, în ceea ce priveşte implicarea tinerilor în agricultură, a declarat preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România, Valeriu Steriu.

„România se înscrie în plutonul codaşelor în Europa vizavi de tineri implicaţi în agricultură, iar Europa sta la rândul ei foarte prost, pentru că doar 6% din agricultorii Europei sunt sub 40 de ani. De aceea, noua Politică Agricolă Comună vine să încurajeze foarte mult acest tip de activităţi. Copiii noştri nu sunt interesaţi de activităţi economice, sunt numai pe reţelele de socializare şi este foarte greu să le spui Du-te la agronomie şi după aceia poţi să iei 70.000 de euro, să te duci la ţară şi să îţi faci o fermă. Tinerii nu pot fi motivaţi cu aceste argumente aproape deloc, chiar dacă vorbim de bani mulţi”, a spus Steriu.

Potrivit acestuia, este nevoie de oameni model care pot promova fondurile europene pe care le va primi România după 2014 pentru instalarea tinerilor în mediul rural, dar şi de programe naţionale care să încurajeze acest lucru, iar rolul presei este unul deosebit de important.

„Eu cred că este important rolul mass – media şi al unor oameni model, care vin alături de tineri să promoveze miliardele pe care România le va primi pentru ei pe care să-i ducă în satele părăsite ce au sute de mii de hectare. Toată dotarea de confort şi de a încuraja un antreprenoriat în aceste zone este îngreunată, iar dacă un tânăr cultiva grâu astăzi şi aşteaptă până vara viitoare să-l vândă şi, eventual, îl vinde cu preţurile acestea volatile, cu siguranţă, în următorul an se va întoarce la oraş, mai degrabă că şomer. Cred că trebuie găsit şi gândit un program naţional din bani europeni pentru încurajarea tinerilor de a veni în mediul rural”, a explicat Steriu, citat de Agerpres. (Sursa: agrobroker.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise