ROMÂNIA PRODUCE MULTĂ MATERIE PRIMĂ ȘI IMPORTĂ PRODUSE FINITE

44

Din “granarul Europei”, Romania a ajuns “codasa Europei”.

Valoarea exporturilor de produse agricole nationale este de cinci ori mai mica comparativ cu importurile din tarile vecine. Afirmatiile au fost facute de subsecretarul Maricel Dima, care a subliniat ca principalul produs adus din Ungaria este faina de grau.

Realitatea agriculturii nationale este una greu de suportat pentru fermierii romani. Exportam materie prima si importam produse finite… Lipsa propriilor spatii de stocare sau de procesare a creat de-a lungul timpului o dependenta greu de combatut fata de intermediarii care activează pe piata. De cele mai multe ori, agricultorii aleg sa-si vanda productia direct din camp. Asa se face ca frigiderele romanilor sunt pline de legume si fructe aduse de peste granite. Inclusiv painea “cea de toate zilele” vine de afara, respectiv de la vecinii bulgari.

Graul produs in Romania este livrat in strainatate, iar de acolo se intoarce ca franzela congelata. De altfel, acesta se afla pe primul loc in topul produselor agroalimentare exportate anul trecut.

In 2016, tara noastra a inregistrat, un deficit de 557 milioane de euro în comertul cu produse agroalimentare, de peste cinci ori mai mare fata de 2015, dar importurile au atins un maxim istoric de 6,51 de miliarde de euro.

Producatorii spun ca s-a ajuns in această situatie şsi din cauza subventiilor mici pe care le primesc romanii in comparatie cu fermierii europeni.

Citește și

Cmentariile sunt închise