Exportul de animale vii aduce României nu doar prejudicii de imagine, ci este dăunător și economiei, se arată într-un studiu realizat de Animals International.
Potrivit organizațiilor internaționale pentru protecția animalelor, la aproape doi ani de când 14.000 de oi s-au înecat în largul coastei României la Marea Neagră, țara noastră nu a îmbunătățit bunăstarea animalelor exportate, cu atât mai puțin a stopat complet procesul, scrie euobserver.com.
Mai mult, România și-a consolidat chiar poziția, devenind cel mai mare exportator de animale vii din UE către țări terțe, spun organizațiile internaționale pentru bunăstarea animalelor, care cer parlamentarilor români o lege prin care să se renunțe la exporturile de animale vii și să se exporte carne procesată și refrigerată.
În plus, un studiu realizat de Animals International arată că România pierde prin exporturile de animale vii aproape 50 de milioane de euro anual. În schimb, exportul cărnii procesate ar aduce peste 5.000 de noi locuri de muncă în economie, mai arată studiul.
„România are oportunitatea de a da dovadă de bunătate și de a face o afacere grozavă în același timp, înlocuind complet exporturile vii cu comerțul cu produse din carne cu valoare adăugată. Are deja toată infrastructura necesară. Toți partenerii săi de afaceri acceptă deja carne procesată și refrigerată. Acum este doar o chestiune de voință politică”, a declarat pentru EUobserver Gabriel Păun, directorul Animals International UE.
În timpul crizei din canalul Suez de la începutul acestui an, România a fost sursa a 130.000 din cele 200.000 de animale vii blocate fără hrană și apă în timpul blocajului de transport.
ONG-urile pentru drepturile animalelor susțineau la acea vreme că animalele de la bordul navelor lor mureau cu miile acuzând transportatorii că nu admit că navele au avut vreodată nevoie de surplusul de 25% de hrană și apă cerut de UE.
Anul trecut, România a fost atenționată de Bruxelles că nu îndeplinește condițiile minime de transport, după ce auditurile Comisiei Europene au arătat că navele de marfă pentru exporturi vii sunt periculoase pentru bunăstarea animalelor.
Cu un an înainte, fostul comisar UE Vytenis Andriukaitis a îndemnat România, fără succes, însă, să oprească exportul a 70.000 de oi vii în Golful Persic, întrucât temperaturile în interiorul navei de marfă depășesc 60 de grade Celsius.
Critica crescută din partea Bruxelles-ului vine pe fondul controalelor stricte asupra exporturilor vii, întrucât statele membre ale UE și din afara UE caută să elimine treptat această practică.
Cu toate acestea, condamnările din străinătate și practicile înfiorătoare expuse de ONG-uri – precum animalele care mor din cauza temperaturilor ridicate, descărcate violent de pe nave, strânse în portbagajul mașinilor și sacrificate de măcelari necalificați – nu opresc exportul de animale vii în plină expansiune din România.
„Sute de mii de oi și vite transportate în condiții chinuitoare. Sunt literalmente gătite la temperaturi vii în interior care depășesc 60 de grade Celsius. Este nevoie de una până la trei săptămâni pentru ca animalele să ajungă la destinație. Condițiile îngrozitoare de transport, manipulare și sacrificare sfidează UE și legi internaționale”, a spus Gabriel Păun pentru EUobserver.
Criticile organizațiilor pentru drepturile animalelor și ale presei internaționale se îndreaptă și către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a garantat nu numai păstrarea exporturilor de animale vii către țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ci și creșterea comerțului cu animale vii, în ciuda faptului că exportul carne procesată și refrigerată ar aduce beneficii mult mai mari.
Un răspuns
Ar aduce beneficii mult mai mari cui?În nici un caz celor care cresc animalele .Eu ca și crescător nu o sa am de câștigat pentru ca la noi o sa scadă prețul ca să câștige abatoare.