România, pe primul loc în UE… la fraudele cu fonduri europene

România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), anunță un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă – OLAF, dar acest lucru nu reprezintă motiv de bucurie. Este vorba de primul loc în clasamentul fraudelor cu fonduri europene, România având cele mai multe probleme în acest domeniu. Oficiul a înregistrat 237 de raportări care vorbesc de nereguli în valoare de aproape 170 de milioane de euro. În acest fel, suntem la mare distanță de următoarele țări cu probleme – Italia, cu circa 23 de milioane de euro și Portugalia, cu aproximativ 16 milioane de euro.

Iar din această situație nu lipsesc neregulile în ceea ce privește cheltuirea banilor comunitari pentru agricultură. Sunt cele mai numeroase din listă – 148, mai ales în chestiunea sumelor pentru dezvoltare rurală. Este adevărat că suma nu pare mare, cam 16,5 milioane de euro; puțin, dacă ne raportăm la neregulile privind banii alocați prin politica de coeziune şi pentru pescuit – peste 150 de milioane de euro, bani cheltuiți fără respectarea regulilor comunitare.

În raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă mai există un capitol referitor la așa numite greșeli, deci nu fraude. În acest caz, România ocupă locul 3, după Slovacia și Polonia. Putem remarca însă că și aici agricultura este la loc de frunte, cu cheltuieli în neregulă în valoare de 28 de milioane de euro.

Inspectorii OLAF susţin că, în cazul agriculturii, riscul cel mai mare este cel privind falsificarea documentelor, cum ar fi facturi sau cumpărarea de echipamente noi care în realitate sunt la mâna a doua.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole