21 ianuarie 2022 - 06:23

România, pe primul loc în UE la culturile la porumb și floarea soarelui

Institutul Național de Statistică a anunțat că aproape o treime din populația României lucrează în sectorul agricol.

porumb

Vestea nu e tocmai grozavă. Chiar dacă numărul românilor ce muncesc pământul este mare, ei asigură doar 5-6% din produsul intern brut. În schimb, în țările dezvoltate, agricultorii reprezintă doar 3-4% din populaţie, iar munca lor se reflectă în 6-7% din PIB.

„În agricultură, indiferent că vorbim de ferme, de gospodării, lucrează între 27-28% din populația ocupată a România. Această cifră foarte mare nu asigură decât 5-6% din PIB. Cifrele sunt puţin diferite în raport cu alte ţări europene chiar și cu ţări care sunt în jurul nostru. Ţările dezvoltate au în jur de 6-7% din PIB în agricultură, iar populația ocupată e de 3-4%. Diferența dintre populația ocupată și ponderea agriculturii în PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Există un potenţial foarte mare de dezvoltare a producției agricole în perioada următoare”, a afirmat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistica.

Șeful INS a afirmat că țara noastră este pe primul loc în UE în ceea ce privește suprafeţele cultivate cu porumb și floarea soarelui. „Un alt lucru este numărul mare de exploatații agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării individuale. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploatații agricole și reprezintă 30% din exploatațiile agricole la nivelul UE. Pare o cifră foarte mare, dar și Franța a trecut prin aceeași experientă. În anii 1950 aveau același număr de exploatații agricole, în jur de 4 milioane, iar prin măsurile luate în decursul anilor s-a ajuns la 600.000. România deține o pondere foarte mare la producția de porumb, adică suprafețe agricole destinate porumbului și floarea soarelui. Aici ocupăm locul întâi și deținem 25% din suprafața agricolă la nivel european destinată acestor culturi. Această arată un potențial cel puțin pentru această zonă”, a mai afirmat oficialul INS.