România nu a reuși să atragă fonduri europene pentru cadastrare

apiaharghitaComisia Europeană  a cerut României să realizeze un proiect de cadastru, din fonduri europene la scară mai largă, nu doar pentru mediul urban, a afirmat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, citat de recolta.eu. Cu toate acestea nimic semnificativ nu s-a întâmplat iar banii nu au fost atrași de țara noastră.

“Există fonduri din fondurile structurale, se pot lua bani pentru finanţarea cadastrului. Şi cred că s-ar putea folosi pentru a grăbi procesul. Acesta este un lucru esenţial nu numai pentru agricultură, ci şi pentru infrastructură. Lipsa cadastrului întârzie mult şi proiectele de infrastructură”, a arătat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că baza de date cu suprafeţele agricole cuprinsă în Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS), care face parte din sistemul de control al subvenţiilor – ortofotoplanuri, parcele delimitate etc. -, ar putea fi folosită pentru a putea grăbi procesul de finalizare a cadastrului.
Și șeful statului  a declarat recent că o “urgenţă” în domeniul agriculturii se referă la cadastrul agricol, subliniind că acest aspect este important nu numai pentru plăţile directe, ci şi pentru noua lege de restituire a proprietăţilor. (Sursa: recolta.eu)