28 mai 2022 - 00:08

România n-a semnat Angajamentul Global pentru Metan de la Glasgow

România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat în cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, informează AGERPRES.

Informația a fost dată publicității de activiştii de mediu ai Asociaţiei 2Celsius, care acuză autoritățile românești, chiar de la cel mai înalt nivel, de lipsă de interes, precizând că este posibil ca acestea nici măcar să nu fi știut că au ceva de semnat în cadrul summitului.

„Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi – dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat”, a declarat Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.

Aceasta a precizat că ţările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE şi SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% faţă de nivelul din 2020. Dacă printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia, în schimb, România, Ungaria sau Polonia nu se regăsesc pe această listă.

Metanul se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice. Conform specialiștilor în domeniu, metanul este responsabil, în Europa, de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„În principiu, 2Celsius e o organizaţie critică faţă de orice plan local, naţional sau european care presupune investiţii în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenţionează să îşi augmenteze producţia ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare şi rezolvate cu un plus de angajament”, spune Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.

În luna august, Asociația 2Celsius a publicat rezultatele unei documentări ce a urmărit emisiile de metan de la instalaţiile de petrol şi gaze din aproximativ 50 de situri, arătând că există scurgeri grave de metan.

Analiza, o premieră pentru România, a fost realizată în perioada 7 – 17 iunie 202, alături Clean Air Task Force (CATF), organizaţie internaţională care luptă pentru climă. Documentarea a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroşu şi un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deţinute de Conpet, OMV Petrom, Transgas şi alte câteva companii.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.