România, locul 7 în UE la producția de cartofi, cu 2,68 milioane de tone

produția de cartofi

România a produs anul trecut 2,68 milioane de tone de cartofi, plasându-se pe poziția a șaptea între producătorii din Uniunea Europeană (UE), a cărei producție totală a fost în 2020 de 55,3 milioane de tone.

La acest capitol, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător din UE, fiind responsabilă pentru 21,2% din producţia totală, urmată de Polonia (16,4%), Franţa (15,7%), Ţările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) şi România (4,9%), conform datelor publicate de Eurostat, citat de AGERPRES.

Statisticile Comisiei Europene arată că, în 2020, suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de 1,7 milioane de hectare, adică 1,7% din totalul terenurilor arabile din UE. Aproape trei sferturi (76,8%) din suprafaţa totală cultivată cu cartofi anul trecut în UE a fost concentrată în doar şase state membre: Polonia (21,6%), Germania (16,5%), Franţa (12,9%), România (10%), Ţările de Jos (9,9%) şi Belgia (5,9%).

În raportul Eurostat se subliniază faptul că suprafaţa cultivată cu cartofi în UE s-a redus la jumătate între 2000 şi 2020, scăderi semnificative fiind înregistrate în Polonia (minus 71,3%) şi în România (minus 41,4%).

Analiza Eurostat mai arată că, în 2016, aproximativ 1,5 milioane de exploataţii agricole din UE cultivau cartofi, dintre care două treimi erau în România (40,7%) şi Polonia (25,4%). Cu toate acestea, 90% din fermele care cultivau cartofi în UE făceau acest lucru pe o suprafaţă mai mică de un hectar. Spre exemplu, în Polonia suprafaţa medie a unei ferme de profil este de 0,8 hectare, iar în România de doar 0,2 hectare, astfel că aceste exploataţii agricole mici au însumat doar 16,3% din suprafaţa totală cultivată cu cartofi din UE.

La polul opus, în state ca Danemarca sau în Ţările de Jos, aceste culturi s-au făcut în ferme a căror suprafaţă medie ajunge la 26,1 hectare, respectiv 16,5 hectare. În consecinţă, deşi doar 2,6% dintre fermele UE de profil au o suprafaţă mai mare de 10 hectare, aceste ferme au fost responsabile pentru majoritatea (61,6%) suprafeţei totale dedicată acestei culturi în UE.

Valoarea totală, la preţuri de bază, a cartofilor produşi anul trecut în UE este estimată la 12,3 miliarde de euro, adică 3,1% din valoarea totală a producţiei agricole a UE în 2020.

Jumătate din valoarea producţiei de cartofi a UE în 2020 a venit din doar trei state membre: Franţa (27,7%), Germania (19%) şi Ţările de Jos (10,5%). Urmează la egalitate Polonia şi România care au fost responsabile fiecare pentru 8,5% din valoarea producţiei de cartofi a UE, se mai arată în raportul Eurostat.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.