România e la coadă! Cât lapte pe cap de vacă se produce în UE

Iată un lucru care ar trebui să dea de gândit celor care se ocupă de destinul agriculturii românești: România este ultima din Uniunea Europeană în privința producției de lapte pe cap de vacă!

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, în Uniunea Europeană, producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească în 2021, ajungând la 7.682 de kilograme de lapte. Cu toate acestea, producţia de lapte a UE a rămas stabilă în 2021, la 161 milioane de tone, din care 96% a fost lapte de vacă, transmite AGERPRES.

În rândul statelor membre, cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă se înregistrează în Danemarca (10.097 de kilograme) şi Estonia (10.020 de kilograme), în timp ce Bulgaria, cu 3.628 de kilograme, şi România, cu 3.362 de kilograme, se plasează în coada listei la acest capitol.

Raportul Eurostat arată că, în 2021, puţin peste o cincime (20,9%) din laptele brut de vacă din UE a fost produs la fermele din Germania şi o proporţie similară (21,8%) a fost procesat la fabricile de lactate din Germania.

De atfel, doar cinci state – Germania, Franţa, Ţările de Jos, Polonia şi Italia – sunt responsabile pentru două treimi (64,2%) din producţia de lapte de vacă a UE în 2021 şi tot pentru două treimi (65,2%) din laptele de vacă colectat de fabricile de lactate.

- Publicitate -

Potrivit datelelor prezentate de Eurostat, există câteva state membre UE unde alte animale decât vacile au o contribuţie importantă la producţia totală de lapte. De exemplu, Spania a produs, în 2021, un milion de tone de lapte de capră, Grecia 900.000 de tone şi Franţa 800.000 de tone. La rândul său, Italia a produs 700.000 de tone de lapte de la alte animale decât vacile, încluzând aici aproape toată producţia de lapte de bivoliţă a UE.

În cazul României, producţia de lapte de la alte animale decât vacile este comparabilă cu cea a Franţei.

În 2021, 149,5 milioane de tone de lapte au fost procesate la fabricile de lapte din UE, din care 71% pentru a produce brânză şi unt. În total, UE a produs 2,3 milioane de tone de unt, care au necesitat 44,4 milioane de tone de lapte, 10,4 milioane de tone de brânză, din 61,4 milioane de tone de lapte integral şi 16,4 milioane de tone de lapte degresat, precum și 23,2 milioane de tone de lapte de băut şi 10 milioane de tone de lapte degresat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole