România îşi prezintă vinurile la Paris

12

Producători de vinuri româneşti, degustători francezi, ziarişti şi invitaţi s-au adunat cu toţii la Paris pentru a participa la prezentarea de vinuri româneşti, organizată de Ambasada României împreună cu Organizaţia Internaţională a Vinului, potrivit Radio România Actualităţi.


România este cea de-a şasea producătoare de vinuri din Europa, iar prezentarea de la Paris arată că încă este loc pe piaţa franţuzească, cu toate că Franţa este cel mai mare producător
Greu nu e să vinzi prima sticlă, ci pe a doua, aceluiaşi cumpărător. În plus, să vinzi vinuri în Franţa e complicat, dar o prezentare a producţiei româneşti la Paris îi conferă mândrie producătorului care vine să-şi etaleze vinurile, precum şi sensul apartenenţei la o confrerie vinicolă internaţională.
Organizaţia Internaţională Interguvernamentală a Viţei de Vie şi Vinului, cu sediul la Paris, obişnuieşte să facă prezentări regulate ale producătorilor din fiecare stat membru. Săptămâna aceasta a venit şi rândul României.  
România este al şaselea producător european de vin şi al cincilea ca suprafaţă de viţă de vie.
Deşi momentul nu este tocmai propice, dată fiind criza financiară care afectează întreaga Europă, o prezentare a produselor vinicole româneşti nu poate fi decât de bun augur – cum aprecia ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru.  
„Noi am avut ideea să organizăm această manifestare şi este întotdeauna o plăcere să organizăm evenimente în jurul vinului românesc, un vin care poate fi descoperit de o ţară ca Franţa, cea mai mare producătoare de vin din Europa şi dintotdeauna am crezut că vinurile româneşti pot găsi nişe aici, în Franţa. Am avut bucuria să participe la evenimentul nostru mulţi jurnalişti de specialitate, somelieri şi cavişti din Paris, care au apreciat foarte mult vinurile româneşti, Feteasca Albă, Feteasca Neagră, şi ne-au încurajat foarte mult, în sensul de a fi mult mai activi pe piaţa franceză”, a declarat Bogdan Mazuru.  
Ca recunoaştere a dezvoltării sectorului vinicol din ultimii 10-15 ani, Bucureştiul va găzdui anul viitor, între 3 şi 7 iunie, Congresul Mondial al Vinului.

Citește și

Cmentariile sunt închise