ROMANIA IN TOPUL TARILOR CU CELE MAI SCAZUTE PRETURI LA CARNE

79

Consumul de carne este important pentru sursa bogata de proteine  pe care ne-o oferă și este necesară organismului, întrucat toate celulele și țesuturile conțin proteine, chiar și oasele, părul sau unghiile.

Conform statisticilor Uniunii Europene, în 2017,  țara noastră este pe locul al treilea în topul prețurilor scăzute ale cărnii, cu 40,08% sub media europeană, precedată de Buglaria (41,8%) și Polonia (43,3%), arată datele furnizate de Eurostat în anul 2017.

La polul opus se clasează Luxemburg, unde prețul cărnii depășește cu peste 41% media UE, urmată de Austria (în jur de 39% peste medie) și Danemarca (38,3%).

La  nivel european,  în topul prețurilor mari se află  Elveţia unde carnea poate fi considerată un lux, cu preţuri de 142% mai mari faţă de media Uniunii Europene.

În România, carnea s-a scumpit semnificativ  în perioada iunie 2017 – iunie 2018, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată. Astfel, potrivit INS, carnea de vită s-a scumpit din vara anului trecut până în vara 2018 cu 5,8%, carnea de pasăre cu 3,58%, cea de porc cu 2,8%, iar prețurile produselor din carne au înregistrat creșteri de 3,93%.

În prima jumătate a anului, importurile de mâncare din România au ajuns la un nivel record față de anii precedent, spre exemplu, în urmă cu 10 ani valoarea era dublă comparativ cu anul de vârf al economiei, arată statisticile oficiale consultate de Mediafax. Alimentele importate de noi au fost în valoare de 3,3 miliarde de euro, o sumă care nu a mai fost consemnată niciodată după 1989.

Un alt record istoric înregistrat în prima jumătate a anului a fost în ceea ce priveşte deficitul comercial, adică diferenţa dintre importurile şi exporturile de alimente. Datele comunicate recent de Institutul Naţional de statistică arată că exporturile agroalimentare din România au fost de doar 2,2 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de peste un miliard de euro.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult