România, groapa de gunoi a UE! Ministrul Mediului: „Este o luptă continuă cu mafiile”

România este sufocată de mormanele de gunoi care se întind cât vezi cu ochii în multe zone ale țării, atât în mediul rural, cât și cel urban. Mai mult, mafiile din industria gunoiului mai aduc deșeuri și din străinătate, pe bani grei, deșeuri pe care le depozitează în România.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna a vorbit despre această problemă uriașă cu care se confruntă țara noastră, spunând că pentru această situație sunt responsabili deopotrivă atât cetățenii, cât și autoritățile locale. 

”Este iresponsabilitatea incredibilă a autorităților publice locale și a cetățenilor, pentru că aceste gunoaie ajung pe câmpuri, pe șosele, în șanțuri, în lacuri, în râuri, din cauza nepăsării și din cauza mentalității de Evul Mediu. Eu nu pot să înțeleg cum indivizi, cetățeni sau autorități pot trăi în felul acesta. (…) Am dispus săptămâna trecută control cu Garda de Mediu. Așa cum am făcut în București, acum luăm și Ilfovul și mergem de la parcelă la parcelă, identificăm depozitele ilegale de deșeuri, se verifică proprietarul, se dă amendă, se dispune ecologizare, în cazul în care nu se face în termenul prevăzut, se face plângere penală. În București am ajuns deja la stadiul de follow-up. (…) Se lucrează aproape la foc continuu, dar nu se poate controla cât aruncă cetățenii. (…) Singura soluție este amenda. Este aproape imposibil să-i prindem pe toți, ar trebui să stăm cu camere de luat vederi peste tot”, a subliniat Tanczos Barna.

Ministrul mediului le-a declarat război și mafiilor care se ocupă de importarea gunoiului din alte țări membre ale Uniunii Europene și spune că poliția va efectua controale mult mai amănunțite la vamă.

”Importul de gunoi este ilegal. În Uniunea Europeană se vând cantități semnificative de deșeuri reciclabile dintr-un stat membru în alt stat membru. Am stabilit împreună cu Poliția modalitatea în care putem să limităm accesul anumitor produse în România la punctele vamale, astfel încât să putem scana camioanele, să vedem ce conțin în comparație cu documentele care se completează. Este o luptă continuă cu mafiile. Sunt mai multe organizații criminale în jurul acestor activități”, a mai precizat ministrul mediului.

Potrivit lui Tanczos Barna, țara noastră se află într-o situație paradoxală. Deși mormanele de gunoi sunt vizibile cu ochiul liber, industria de reciclare din România este la pământ.

”România are o problemă. Nu este capabilă de foarte multe ori să ofere materie primă pentru industria de reciclare. Este o anomalie. Avem câmpuri de gunoi, dar nu merge nimeni să le sorteze. Aceste deșeuri ar putea fi folosite foarte bine. (…) Sunt firme care sunt specializate pe reciclare și unele dintre ele trebuie să plece din țară, pentru că România nu este în stare să organizeze la nivelul fiecărei primării, la nivelul fiecărui județ, colectare separată, depozitare, tractare. (…) Intrăm cu controale ferme cu Garda de Mediu peste autoritățile publice locale, peste persoane fizice, peste proprietarii de terenuri, astfel încât să simtă lumea că îi doare”, a mai spus ministrul mediului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole