Pe lângă mere, România este inundată de pâine congelată din Polonia

O veste care nu face altceva decât să confirme ceea ce știa aproape tot românul vine de la unul dintre producătorii autohtoni de produse de panificație și patiserie precoapte, și anume că țara noastră este inundată de pâine congelată, importată din Polonia.

Pe lângă invazia masivă a merelor lucioase care ajungeau inclusiv pe mesele școlarilor, acum și pâinea vine de la vecinii polonezi, care știu să-și valorifice produsele și să și acceseze bani europeni pentru asta.

Potrivit precizărilor făcute de Ștefan Radu, acţionar şi administrator al companiei European Pastry Prod, anul trecut, țara noastră a majorat importurile de pâine congelată din Polonia cu aproape 12%.

Important de menționat în acest context este că importurile s-au majorat tocmai pentru că unii dintre retaileri au renunțat la producția proprie de pâine.

„Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020 faţă de anul anterior. În 2020, unii dintre cei mai mari retaileri din România au semnat contracte directe cu furnizorul nostru (n.r. – Inter Europol) din Polonia, pentru că au renunţat la producţia proprie de pâine şi produse de patiserie şi au externalizat acest serviciu“, a declarat pentru ZF, Ştefan Radu.

Pe de altă parte, președintele ROMPAN, Aurel Popescu, spune că românii nu ar trebui să se îngrijoreze atât de mult faptul că importăm circa 50% din consumul lunar de pâine, potrivit cifrelor vehiculate chiar de domnia sa.

„Noi, românii, mâncam zilnic 4.000 de tone de pâine şi faptul că ne vin aproximativ 2.000 de tone de pâine din Polonia într-o lună nu este îngrijorător. În plus, vine pâine pentru judeţe ca Satu Mare sau Baia Mare, unde nu este suficientă producţie, nu pentru Bucureşti, unde nu este rentabil din punct de vedere economic, pentru că preţul pâinii este foarte mic şi costul transportului este mare“, a precizat șeful Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Paste Făinoase – ROMPAN.

În context, sursa citată a mai precizat că, în general, românii mâncau pâine proaspătă, neambalată, însă în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, au optat pentru pâinea ambalată, care este importată mai facil.

De altfel, reprezentanţii marilor lanţuri de magazine preferă pâinea precoaptă congelată, pentru că are o durată de valabilitate mai mare, iar „avantajul ei este că risipa este zero, căci se coace cât se vinde“.

Potrivit aceleiași surse de presă, în 2020, reprezentanţii grupului Vel Pitar, cel mai mare jucător din industria locală de morărit şi panificaţie, atrăgeau atenţia că piaţa este inundată de pâine congelată, un produs care, spuneau ei, ar trebui să aibă pe etichetă cel puţin data congelării. Producătorul menţiona pe pungi faptul că această pâine nu a fost anterior congelată.

Calculele ZF bazate pe date INS spun că, anul trecut, România a importat pâine în valoare de 2,3 milioane euro din Polonia, rezultat apropiat de cel din 2019 şi de opt ori mai mare faţă de 2010.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole