România cere Turciei deblocarea exportului de ovine vii şi reluarea tranzitului de carne prin Turcia

oidd

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu specialişti din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vor discuta, marţi, cu omologii turci despre deblocarea exporturilor româneşti de animale vii din speciile bovine şi ovine, precum şi despre ridicarea măsurii de interzicere a tranzitului rutier cu carne de ovine destinată ţărilor arabe.

Achim Irimescu a precizat că în cazul în care nu va fi ridicată cel puţin interdicţia privind tranzitul cu carne de ovine, România va lua “măsuri foarte stricte” de monitorizare a tuturor importurilor din Turcia.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei. Din această situaţie câştigă intermediarii, care au început să cumpere berbecuţii româneşti la preţuri extrem de mici şi după o scurtă perioadă de furajare şi carantină, în Bulgaria, iau drumul exportului chiar şi către către Turcia.
Datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că în 10 ani, respectiv în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la doar 256 de ovine pe teritoriul românesc dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.
Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României. (Sursa: AGERPRES)