România cere la Bruxelles ajutoare pentru sectoarele laptelui, cărnii de porc şi legumelor

19

irimescu_poza_bunaRomânia va susține, alături de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui și în cel al cărnii de porc, precum și măsuri pentru promovarea și încurajarea exporturilor, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, care participă luni, 15 februarie 2016, la Consiliul Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

„Polonia va face luni, în Consiliul Uniunii Europene — Agricultură și Pescuit, o informare referitoare la dificultățile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc, în urma embargoului impus de Federația Rusă, dar și cel al laptelui, iar România va adera și va susține acest demers. Polonia solicită lansarea unor mecanisme pentru promovarea și încurajarea exporturilor, inclusiv restituții la export, deși Comisia a afirmat că nu o să mai dea astfel de măsuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referință și a prețurilor de intervenție în sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privată în sectorul cărnii de porc și ajustarea perioadelor de punere în aplicare, precum și identificarea de noi piețe și eliminarea barierelor netarifare în calea comerțului. Polonia mai vrea măsuri urgente la scară europeană, care să conducă la ridicarea embargoului rusesc și la deschiderea pieței ruse, dar și scutirea producătorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproducție pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizează. Noi intenționăm să creăm în sectorul cărnii de porc un observator al cărnii de porc, care să monitorizeze piața”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că, în cadrul Consiliului, delegația spaniolă va face și ea o informare despre situația de pe piața laptelui și a legumelor.

„Sper să se găsească soluții pentru că prețul laptelui s-a redus odată cu eliminarea cotelor. Cine țipa mai tare în anii trecuți să nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu și cu ministrul portughez, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă când am spus să fim atenți că la vacă nu ai robinet să îl închizi după ce ai scos cota. În România, în afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru că nu există mecanisme europene la dispoziție, în afara de stocarea privată și ridicarea embargoului rusesc. Cred că aceasta ar fi soluția și sper ca anul acest să se și întâmple. Sincer, nu văd soluții pragmatice și efective pentru sectorul laptelui și la carnea de porc. Aici, așa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontieră ca să nu mai ajungă orice și oricum pe piața”, a adăugat Irimescu.  (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise