26 ianuarie 2022 - 13:13

România, în pas alergător către o CRIZĂ de floarea soarelui

Floarea soarelui reprezintă o cultură cu tradiție pentru mulți fermieri din România, însă acest lucru s-ar putea schimba în viitorul nu foarte îndepărtat. În ultima vreme, odată cu interzicerea tratamentelor cu substanțe neonicotinoide, tot mai mulți agricultori spun că vor fi nevoiți să renunțe la această cultură, din cauza faptului că nu mai au cum să realizeze tratamente eficiente pentru combaterea dăunătorilor.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Alina Crețu, a subliniat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” faptul că floarea soarelui este o cultură din ce în ce mai afectată de lipsa soluțiilor fitosanitare eficiente.

”Interzicerea, în continuare, a unor produse, va afecta culturile de floarea soarelui și ar trebui să avem în vedere acest lucru, pentru că România este unul dintre marii producători de floarea soarelui la nivel european. Sperăm ca, pe viitor, produse de interes pentru fermieri să fie omologate mai ușor. Nu vorbesc doar de tratamentul insecticid, cu neonicotinoide, ci și de tratamentul fungicid, pentru că sunt produse care nu mai sunt disponibile pentru fermieri și ne vom trezi că punem sămânța complet netratata în câmp, ceea ce este destul de grav”, a precizat Alina Crețu pentru AGRO TV.

În acest context, agricultorii susțin că floarea soarelui devine o cultură nerentabilă din punct de vedere economic, astfel că se văd nevoiți ori să renunțe la ea cu totul, ori să reducă suprafețele semănate. Fermierul Alexander Degianski din județul Timiș, spre exemplu, ne-a spus că dacă anii trecuți semăna până la 1.000 de hectare de floarea soarelui, anul acesta a redus suprafața la doar 200 de hectare.

”Eu, care în fiecare an semănam 700-1.000 de hectare de floarea soarelui, anul acesta am 200 de hectare, din cauza interzicerii tratamentului la sămânță. Anul trecut am întors 140 de hectare de floarea soarelui. Nu pot să înțeleg cum nu suntem în stare să ne apărăm interesele noi, ca fermieri, și noi, ca țară. Mai important este că nu avem nici soluții concrete pentru viitor. (…) Astăzi, România și Uniunea Europeană consumă cea mai sigură hrană care a existat vreodată. Dacă acum nu se consumă hrană bine urmărită și nu se folosesc produse 100% verificate, atunci nu știu în ce perioadă s-au folosit”, a spus Alexander Degianski pentru AGRO TV.