Romania are 700.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare

9

1437468_70935617La sfarsitul anului trecut, peste jumatate dintre femierii romanii care detin sub cinci hectare de teren agricol vor sa il vanda sau sa il dea in arenda. De ce ar face acest lucru compatriotii nostri, desi avem cultura proprietatii private bine impamantenita? Pentru ca banii investiti de catre fermieri in culturi nu se recupereaza. Majorarile pe litru de motorina sau preturile tot mai mari la materiile prime le seaca acestora resursele financiare de care dispun, declara reprezentantii din sistem.

Avem peste 700.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare, spun oficialii de la ministerul Agriculturii. Acestia detin undeva la 40% din suprafata agricola din Romania.

Trebuie sa luam in calcul si faptul ca o mare parte dintre fermieri au ajuns la varste inaintate, i-a prins batranetea. Foarte putini dintre ei au reusit sa le insufle urmasilor lor dragul pentru roadele pamantului. Totodata, cei mai multi tinerii care se nasc la sate nu sunt atrasi de munca la ferma si prefera sa apuce calea spre oras. Munca grea si sprijinul mic acordat de stat tinerilor fermieri de doar 20.000 de euro nu ii incurajeaza pe cei la inceput de drum sa se ocupe de agricultura.

Inca de acum 3 ani, lucrurile au inceput sa mearga prost pentru fermierii romani, declara la sfarsitul lui 2014 unul dintre cei mai vocali reprezentanti ai sectorului vegetal, Laurentiu Baciu. Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania si Ion Cioroianu, vice-presedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania vor discuta problemele de zi cu zi din mediul rural la Jurnalului de Agricultura, singurul buletin informativ zilnic cu si despre fermieri. Care sunt subventiile in 2015 si cand se deschid primele masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala, aflam din editia de maine a jurnalului Agro TV.

De asemenea, comentam discutiile avute de oficialii din Ministerul Agriculturii de la inceputul saptamanii cu reprezentantii Comisiei Europene, printre care si noul comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan. Toti cei interesati de acest subiect pot adresa intrebari prin intermediul paginii de Facebook a emisiunii “Jurnalul de Agricultura”, iar realizatorul Agro TV – Rares Habeanu, i le va adresa specialistilor din platou.

Citește și

Cmentariile sunt închise