România are 275 de produse tradiționale atestate. Află ce judeţe au cele mai multe produse tradiţionale şi care le au pe cele mai puţine!

37

siglatradProducătorii care dețineau atestat de produs tradițional au fost obligați anul acesta să își obțină reastestarea după noi norme, în baza unei documentații și a unei verificări riguroase. Termenul a expirat pe 30 noiembrie când din cele circa 4.400 de produse care figurau ca produse tradiționale, au rămas mai puțin de 300, în timp ce 138 de dosare au fost respinse și alte 100 încă sunt în analiză.

În topul județelor cu cele mai multe produse tradiționale atestate se află Brașov, Maramureș, Argeș și Satu Mare, în timp ce la coadă se află 18 județe în care niciun producător nu a reușit sau nu a dorit să obțină atestatea care îi permite să își promoveze produsele ca fiind tradiționale și recunoscute de autorități ca atare.

Județele fără produse atestate sunt: Bacău, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

În afară de faptul că produsul tradițional poate fabricat doar în cantități limitate, acesta trebuie să mai respecte și alte condiții, la fel de stricte. Produsul tradițional care este un produs alimentar românesc obținut cu materii prime locale, care nu conține aditivi alimentari, care are o rețetă tradițională, un procedeu și proces tehnologic tradițional și se diferențiază foarte clar de alte produse din aceeași categorie.

Cele mai multe produse care obținuseră până la 30 noiembrie statutul de produs atestat erau cele din carne (114), urmate de cele din lapte (69) și legume-fructe (34). La categoria pâine și produse de panificație și patiserie erau 33 de produse, la pește 15 și la băuturi, 10. (Integral pe agrointel.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise