România a produs peste 21.000 de tone de miere în 2011

11

IncreaseRomânia a produs anul trecut 21.000 de tone de miere, a doua cea mai bună producţie din ultimii 12 ani. Cel mai bun an din punctul de vedere al acestui indicator a fost 2009, cu o producţie de 21.500 de tone.
Producţia de miere a României de anul trecut este însă de aproape două ori mai mare decât la începutul anilor 2000. La nivel mondial, România nu este un jucător important, în condiţiile în care producţia totală de miere este de 1,2-1,4 milioane de tone. Totuşi, la nivel european, România se numără în primii cinci jucători.


În topul producătorilor mondiali de miere se găsesc state precum China (22% din producţia mondială), SUA (6%), Argentina (6%) şi Turcia (5%).
În România, numărul familiilor de albine a fost în continuă creştere începând cu anul 2000, ajungând până la 1,27 milioane în 2010, ultimul an pentru care există date. O familie de albine are peste 20.000 de albine mature culegătoare.
Spre deosebire de România, la nivel mondial, efectivele de familii de albine sunt într-o uşoară scădere în ultimii ani, mai ales începând cu anul 2007, ca urmare a apariţiei fenomenului de depopulare masivă a familiilor de albine – Colony collapse disorder, fiind afectate majoritatea ţărilor mari producătoare de miere. În acest context şi producţia mondială de miere este în uşoară scădere.
Efectivul de albine din România comparativ cu cel existent la nivelul Uniunii Europene poziţionează apicultura din România pe locul 7 dupa Spania, Grecia, Franta, Italia, Polonia, Germania, iar cu privire la producţia de miere, pe locul 4, după Spania, Germania, Ungaria.
Dacă la producţie România este pe primele locuri, la consum ocupă ultimele locuri în UE. Cei mai mari consumatori sunt Germania, Austria, Elvetia, Ungaria şi Grecia, cu 2-3 kg per capita. Franţa, Italia şi Marea Britanie urmează pe poziţiile următoare cu 1-1,8 kilograme pe locuitor. În cazul României consumul per capita este de 0,2-0,4 kg miere per an pentru fiecare locuitor.
Consumul de miere în Romania a avut un trend crescător în ultimii ani datorită creşterii interesului consumatorilor pentru produsele naturale, a creşterii numărului de reţele de magazine specializate, dar şi a campaniei publice de reducere a consumului de sare, zahăr şi grăsimi.
Datele de la Programul Naţional Apicol arată că doar 40% din producţia internă merge în consumul intern, restul producţiei de miere luând drumul exportului. Principalele pieţe de export sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria, SUA, Canada, Japonia şi China. Sursa: zf.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise