România a atras în acest an 2,35 miliarde de euro din fondurile destinate agriculturii și dezvoltării rurale

7

danielconstantinoficialRomânia a atras în acest an din fondurile europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale circa 2,35 miliarde de euro, o sumă foarte apropiată de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferință de profil.

„În acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plăți directe și pe dezvoltare rurală. APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r) și APDRP (Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare în aceste zile pentru a plăti toate sumele pe care ni le-am propus și chiar să depășim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, așteptările au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investiții, unde cred că se putea mai mult dacă și agenții economici aveau capacitate mai mare de absorbție”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că gradul de absorbție pe fondurile de dezvoltare rurală s-a îmbunătățit cu 14% în 2013, în momentul de față ajungând la 63%.

„În acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurală au ajuns la 90% și, dacă vom reuși să contractăm până la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbție pe fondurile de dezvoltare rurală s-a îmbunătățit cu 14% în 2013, în momentul de față ajungând la 63%. Numai în acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de 350 de milioane de euro, din 35.000 de proiecte depuse. (…) Cred că actualul program (n.r PNDR) pe care ne pregătim să îl încheiem în acest an a fost un succes și sper să îl ducem la bun sfârșit, dar trebuie să avem grijă să și implementăm, până la finele lui 2015, toate proiectele contractate”, a adăugat Daniel Constantin.

Potrivit datelor APDRP, până la data de 3 decembrie 2013, au fost plătite beneficiarilor români 5,7 miliarde de euro din fondurile alocate de UE pentru PNDR 2017-2013, procentul de absorbție a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR fiind de 63%.

De la demararea programului în 2008, APDRP a gestionat 144.235 cereri de finanțare, în valoare de 18 miliarde de euro. Până la această dată au fost selectate pentru a primi finanțare 90.282 proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 105,16% a fondurilor publice, respectiv finanțarea UE și cofinanțarea Guvernului României, disponibile pentru proiecte de investiții. ( Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise