România deține 60% din rezerva totală a Europei la resursa naturală vitală pentru întreaga planetă. Iar oamenii de știință atarg atenția că va trebui să ne preocupăm mai mult de păstrarea acestei rezerve, pe termen lung.
Apa – unul dintre marile atuuri ale României. Resursele țării noastre de apă sunt importante și cu mult peste ale altor state europene. Cu 2.500 de izvoare și 60% din apele minerale al Europei, România este unul dintre statele cu cele mai bogate resurse subterane de apă. Chiar şi aşa, nu este total ferită de pericolul unei crize la nivel hidrologic.
Efectele lipsei de apă pe plan global, dar și asupra României anunță riscul ca, într-o bună zi, acest element indispensabil vieţii să fie complet epuizat.
Circa un milion de oameni mor, anual, din cauza utilizării apei infestate sau a lipsei acesteia şi 844 de milioane de persoane nu au acces la apă potabilă, deşi 70% din suprafaţa Planetei Albastre este acoperită de apă. Problemele legate de penuria de apă la nivel global nu mai reprezintă o chestiune ipotetică, ci o realitate concretă.
Sunt 4 milioane de oameni aflaţi în pericol iminent de a rămâne fără apă, după ce, în urma unei perioade de secetă de trei ani, resursele de apă stocate în rezervorul oraşului au fost aproape complet epuizate. Nu este un scenariu de film SF, ci s-a întâmplat deja, în octombrie anul trecut, în cel mai mare oraş din Africa de Sud, Cape Town, scrie buisnessmagazin.ro
În faţa acestui scenariu care putea deveni, în doar câteva luni, unul morbid, autorităţile au înţeles că singura metodă de supravieţuire este adoptarea unor măsuri extreme. Aşa că au redus treptat cantitatea de apă pe cap de locuitor. Astfel, fiecare persoană a avut dreptul de a folosi zilnic maximum 50 de litri de apă.
Cu toate acestea, în urma calculelor s-a constatat că rezervorul oraşului nu poate suplini nevoia celor patru milioane de locuitori decât pentru o perioadă limitată de timp, iar data limită până la care consumul urma să fie acoperit a fost numită, cu o conotaţie apocaliptică, Ziua Zero.
Pentru o ţară din Sudul Africii, este un scenariu plauzibil, însă pentru populaţia altor state, penuria de apă pare un subiect îndepărtat. Cu toate acestea, Betsy Otto, directorul programului de apă la nivel global din cadrul Institutului de Resurse Mondiale, spune că „problemele cu care se confruntă Cape Town ar trebui să servească drept apel de trezire pentru celelalte ţări, cu privire la realitatea creşterii stresului cauzat de lipsa apei”.
Stresul cauzat de lipsa apei apare atunci când cererea depăşeşte oferta disponibilă. Conform experţilor, statele din întreaga lume s-ar putea confrunta la un moment dat cu această criză, indiferent de numărul de izvoare pe care le deţin.
Chiar dacă pare puţin plauzibil ca apa să se termine, în condiţiile în care 70% din suprafaţa Terrei este formată din apă, totuşi, procentul apei dulci este de doar 2,5%, o mare parte din această cantitate fiind stocată în gheaţă şi zăpadă.
În realitate, populaţia are acces imediat la doar 1% din resursele de ape dulci.
Oamenii de ştiinţă atrag acum atenția că este extrem de important ca penuria de apă să fie tratată ca o problemă globală, deoarece oraşele ar trebui să lucreze la soluţii încă de pe acum.