Romalimenta susține necesitatea reducerii TVA la alimente pentru limitarea evaziunii fiscale și scăderea prețurilor în piață

15

alimentedfdRomalimenta susține necesitatea reducerii TVA la alimente, acest fapt producând efectele mult mai puternice comparativ cu reducerea generală a taxei de la 24 la 20%, se arată într-un comunicat al federației.

Reducerea TVA la alimente va duce, conform reprezentanților Romalimenta, la limitarea evaziunii fiscale, cu “un puternic impact atât asupra populației, cât și a mediului economic”.

“Reducerea TVA la alimente va duce la creșterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai și în starea de sănătate a populației, la o concurență echitabilă pentru toți jucătorii de pe piață, la creșterea producției interne agroalimentare și la scăderea prețurilor în piața albă, paradoxal, sub cele din piața subterană”, apreciază reprezentanții Romalimenta.

Ascensiunea producției alimentare autohtone înseamnă atât o balanță comercială pozitivă, cât și mărirea debușeului pentru materiile prime agricole, agricultura având o importanță capitală, economică și socială, într-o țară în care aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural.

“Încasările la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contră, materializarea efectelor de mai sus va duce la creșterea lor, cu posibilitatea realocării spre sectoare vitale și, mai ales, a extinderii necesarei relaxări fiscale. Industria alimentară susține argumentat utilitatea și urgența reducerii nivelului TVA la alimente și garantează că efectele benefice ale măsurii vor fi resimțite în scurt timp, în numeroase planuri”, spun reprezentanții Romalimenta.

Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 și la 18% la 1 ianuarie 2018, dar și a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunțat în repetate rânduri că există spațiul fiscal necesar, astfel încât TVA să se reducă încă din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20% fie cota pentru produsele alimentare, la 9%.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că Executivul va lua o decizie în aceste zile referitoare la reducerea TVA.

‘În cursul zilei de astăzi terminăm toate analizele, voi avea o discuție și cu guvernatorul Băncii Naționale. L-am informat săptămâna trecută pe președintele României asupra datelor pe care le avem pe primul trimestru. Noul ministru, dl. Teodorovici, a discutat deja cu partenerii noștri de la FMI și Comisia Europeană și probabil că în cursul zilei de astăzi sau mâine vom lua o decizie”, a spus Ponta, la sediul central al PSD, întrebat în legătură cu reducerea TVA. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise